China Tak Puas Hati Dengan Vaksin Pfizer

2,454

Pusat media negara China telah mengemukakan beberapa artikel yang mengkritik vaksin Western Covid-19 dalam tempoh seminggu terakhir, termasuk Pfizer, sambil mendakwa bahawa vaksin buatan China sebagai lebih selamat dan lebih mudah untuk diakses.

Laporan tersebut dikemukakan ketika vaksin China, dilancarkan ke negara-negara termasuk Brazil, Indonesia, dan Turki, telah berhadapan dengan kritikan di Barat kerana data yang tidak mencukupi.

Kira-kira separuh dari mereka telah merujuk kepada kematian yang dilaporkan dari beberapa pesakit yang sangat lemah di Norway setelah diberi suntikan dengan vaksin Covid-19 yang dikembangkan Pfizer dan rakannya BioNTech.

Menurut sebuah laporan, media berita AS dan Britain didakwa sebagai sengaja mengemukakan jumlah kematian yang rendah dan menggunakan propaganda untuk mempromosikan vaksin Pfizer dan menjejaskan vaksin China.

Bahkan terdapat pakar China yang mengatakan bahawa Australia harus mempertimbangkan untuk menghentikan prosedur pengawalseliaan vaksin Pfizer sehingga siasatan kematian selesai. Oleh yang demikian, mereka harus membeli vaksin yang dibangunkan oleh China, iaitu vaksin yang lebih selamat.

Selain itu, vaksin berkenaan didakwa lebih murah dan lebih mudah untuk diangkut, dan menggambarkan Pfizer sebagai pembekal yang tidak boleh dipercayai, mengorbankan keperluan di negara lain untuk mengutamakan bekalan untuk Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, Pfizer tidak mahu mengemukakan sebarang komen berhubung isu berkenaan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat