China Uji Pembayaran e-CNY Untuk Pengangkutan Awam

84

China mula melancarkan program ujian perintis mata wang digital bank pusat (CBDC) yang membenarkan rakyat di bandar Guangzhou membuat pembayaran menggunakan yuan digital (e-CNY) semasa menaiki bas awam di 10 laluan transit.

Oleh demikian, penumpang perlu mendepositkan dana ke dalam aplikasi e-CNY untuk mengimbas kod QR yang disediakan di bahagian pembayaran bas.

Manakala, Ningbo merupakan bandar kesembilan China yang melaksanakan ujian perintis e-CNY di 125 stesen laluan kereta api bawah tanah, di mana penumpang hanya perlu mengimbas untuk membuat pembayaran.

Lantaran itu, pembayaran caruman dana perumahan pekerja di bandar Guangzhou berjaya dibuat setelah kerajaan China aktif memperluaskan utiliti e-CNY.

Dalam konteks ini, kerajaan sebelum ini juga telah bekerjasama dengan syarikat penghantaran makanan terbesar Meituan serta platform e-dagang JD.com untuk mencipta e-CNY air-drops.

Tujuannya adalah untuk menggiatkan semula perbelanjaan pengguna setelah menghadapi sekatan koronavirus yang ketat.

Natijahnya, lebih 6 juta pengguna telah memesan perkhidmatan dengan e-CNY di Meituan, malah JD.com turut memproses lebih daripada 4 juta transaksi e-dagang bernilai 900 juta CNY ($131.6 juta) sejak menerima e-CNY sebagai tender di negara itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat