Coinbase Siasat ‘Insider Trading’ Selepas Harga Bitcoin Cash Melonjak Pada Rabu

127

Salah satu daripada exchanger (bursa) matawang-Crypto terkemuka Coinbase pada Rabu dilaporkan akan menyiasat ‘insider trading’ (dagangan oleh orang dalam), selepas kenaikan mendadak harga bitcoin-cash sejam sebelum pengumuman penyenaraian matawang itu di Coinbase.

Bitcoin-cash yang dianggap klon kepada bitcoin melonjak kepada harga $8,500 di bursa Coinbase pada Selasa sebelum bursa yang berpangkalan di San Francisco itu melancarkan dagangan bitcoin cash.

Dagangan bitcoin-cash akan digantung sehingga pukul 1 pagi Khamis waktu Malaysia.

Sementara itu, bitcoin matawang-Crypto terkenal di dunia jatuh lebih daripada 10% pada Rabu ke paras terendah $15,800 dan kini pulih ke paras $17,499 setakat pukul 9.24 malam pada Rabu. Bitcoin tahun ini sahaja telah meningkat 1,700% dan bulan ini sebanyak 80%.

“Jika kami mendapat bukti pekerja atau kontraktor kami melanggar polisi secara langsung atau tidak langsung, saya tidak ragu-ragu untuk memecat pekerja berkenaan serta-merta,” kata Ketua Eksekutif Brian Armstrong.

Kakitangan Coinbase juga dihalang untuk mendagangkan bitcoin-cash untuk beberapa minggu seperti yang diumumkan oleh syarikat itu melalui Twitter.

Bitcoin-cash dihasilkan atau dicipta pada 1 Ogos di mana exchanger yang berpangkalan di Hong Kong mengatakan penggali (miner) Bitcoin akan mencipta versi bitcoin terbaru untuk menjadikan dagangan lebih mudah dan pantas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat