Curiga! Bank Korea Selatan Disiasat Oleh Pengawal Selia

152

Menurut laporan Asia Times, siasatan ke atas bank-bank Korea Selatan telah dibuat oleh Perkhidmatan Penyeliaan Kewangan (FSS) berikutan kecurigaannya membuat kiriman wang ke luar negara pada akhir bulan Jun.

Siasatan mendapati antara Januari dan Jun 2022, sejumlah $6.5 bilion telah dihantar ke luar negara melalui akaun platform pertukaran kripto sebelum dihantar ke luar negara termasuklah beberapa syarikat Korea telah mengeksploitasi “Kimchi premium (kimp)”.

Kimchi premium merupakan jurang harga mata wang kripto di bursa Korea Selatan berbanding pertukaran asing. Pelabur akan membeli mata wang kripto daripada pertukaran asing dan menjualnya di bursa Korea tempatan untuk mendapatkan keuntungan.

Selain itu, pengawal selia mengambil berat tentang perdagangan premium Kimchi kerana ia menggalakkan penerbangan modal dari negara. Kini, premium Kimchi berada pada paras sederhana +3.37% tetapi melebihi +20% .

Laporan daripada Bank Shinhan dan Bank Woori mengatakan bahawa kebanyakan wang yang dihantar akan dipindahkan keluar dari bursa kripto domestik ke pelbagai akaun korporat syarikat Korea.

Sehubungan itu, kiriman wang yang besar meningkatkan pelabur menggunakan sejumlah wang yang besar untuk mengeksploitasi premium Kimchi, lapor saluran berita tempatan Asia Times.

Terdapat juga kecurigaan bahawa dana itu dihantar untuk digunakan sebagai pengubahan wang haram, termasuklah tangkapan beberapa pekerja daripada syarikat tidak ternama kerana melakukan penghantaran wang.

Jumlah keseluruhan yang dihantar adalah lebih dua kali ganda daripada jangkaan FSS. Dalam pada itu, FSS juga dijangkn akan menjalankan siasatan tambahan di tapak bank domestik bagi mendedahkan lebih banyak yang telah dihantar.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat