Data ADP Kurang Daripada Jangkaan Pada Jun! Adakah Ini Petanda Pasaran Buruh Mula Perlahan?

264

Majikan swasta di A.S. didapati menambah kurang sedikit pekerjaan daripada yang dijangka pada bulan Jun. Waima begitu, secara keseluruhan pertambahan pekerjaan kekal agak kukuh berkat pemulihan dalam pengambilan pekerja dalam industri riadah dan hospitaliti, berdasarkan laporan dari pemproses gaji ADP pada hari Rabu.

Laporan Pekerjaan ADP menunjukkan bahawa gaji sektor swasta meningkat sebanyak 150,000 bulan lepas, turun dari jumlah yang disemak semula ke atas sebanyak 157,000 pada bulan Mei. Ahli ekonomi menjangkakan angka itu pada 163,000.

Industri riadah dan hospitaliti menyumbang sebahagian besar pekerjaan yang dicipta dalam sektor perkhidmatan utama, mengimbangi penurunan dalam bidang maklumat dan kelemahan dalam perkhidmatan pendidikan dan kesihatan.

“Pertumbuhan pekerjaan masih kukuh, tetapi tidak begitu meluas,” kata Nela Richardson, Ketua Ekonomi ADP. “Jika bukan kerana pemulihan dalam pengambilan pekerja dalam industri riadah dan hospitaliti, bulan Jun akan menjadi bulan yang suram.”

Sementara itu, peningkatan gaji tahun ke tahun untuk mereka yang kekal dalam jawatan semasa adalah 4.9%, kadar pertumbuhan paling perlahan sejak Ogos 2021. Peningkatan gaji bagi mereka yang bertukar kerja juga merosot kepada 7.7%.

Pelabur sedang meneliti beberapa data pasaran pekerjaan minggu ini, termasuk laporan gaji bukan pertanian kerajaan pada hari Jumaat. Tanda-tanda perlambatan dalam permintaan buruh secara teori dapat membantu melegakan beberapa tekanan inflasi, yang berpotensi memberikan lebih banyak justifikasi kepada Rizab Persekutuan untuk menurunkan kadar faedah dari paras tertinggi dalam lebih dua dekad pada akhir tahun ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat