Data CPI AS Akan Dikeluarkan Sekejap Sahaja Lagi, Apakah Akan Terjadi Pada BTC?

919

Harga Bitcoin mengalami penurunan pada hari Selasa, 14 November, secara tidak langsung menghapus sebahagian daripada kenaikan terbarunya menjelang data inflasi penting yang dijadualkan akan dikeluarkan pada hari ini. Menurut pakar ekonomi, data Indeks Harga Pengguna (CPI) Amerika Syarikat untuk Oktober adalah penting dan boleh memberikan impak kepada momentum pasaran secara umum, termasuk prestasi Bitcoin.

Selain itu, keputusan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) mengenai dua belas permohonan Spot Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF) yang dijangka akan dikeluarkan antara 9 November dan 17 November, juga merupakan salah satu faktor penting. Keputusan ini mungkin berfungsi sebagai pendorong positif bagi Bitcoin dalam beberapa hari akan datang, kerana beberapa berbilion dolar akan disuntik ke dalam pasaran BTC.

Setakat ini harga Bitcoin merosot di bawah $36,300, menunjukkan kekhuatiran para pelabur menjelang data ekonomi penting. Data Indeks Harga Pengguna (CPI) dan Indeks Harga Pengeluar (PPI) Amerika Syarikat yang dijadualkan oleh Federal Reserve minggu ini menjadi tumpuan utama. Dengan ketidakpastian mengenai kesan inflasi terhadap momentum pasaran baru-baru ini, pasaran mengawasi rapat kesan terhadap kesihatan ekonomi negara.

Para penganalisis menekankan keterkaitan Bitcoin terhadap indikator ekonomi, terutamanya CPI. Laporan terdahulu menunjukkan tindak balas Bitcoin terhadap fluktuasi ekonomi ketika peningkatan tahunan sebanyak 3.7% pada September menyebabkan penurunan kecil dalam pasaran kripto.

Sementara itu, laporan CPI yang akan diterbitkan ini dijangka menunjukkan perkembangan perlahan pada CPI utama Oktober, turun kepada 3.3% setahun. Selain itu, pakar ekonomi meramalkan CPI teras akan kekal stabil, mencerminkan peningkatan sebanyak 0.3% secara bulanan dan 4.1% secara tahun demi tahun. Sementara itu, CPI semasa, menurut anggaran, masih melebihi sasaran 2% Federal Reserve Amerika Syarikat, menunjukkan landskap ekonomi yang kompleks yang mungkin mempunyai impak besar terhadap Bitcoin.

Disisi lain, jika inflasi Oktober melebihi ramalan, ia akan memberikan lebih banyak ruang kepada bank pusat untuk meneruskan rancangan kenaikan kadar. Perlu diingat, kadar faedah yang lebih tinggi cenderung memberikan impak negatif kepada pasaran kewangan secara umum, termasuk aset berrisiko seperti matawang kripto.

Harga Bitcoin mengalami penurunan sebanyak 1.49% dalam tempoh 24 jam yang lalu dan diniagakan pada $36,274 semasa penulisan, dengan jumlah dagangan meningkat sebanyak 40.57% kepada $18.92 bilion. Walau bagaimanapun, BTC menambah hampir 6% dalam tempoh tujuh hari terakhir dan kira-kira 36% dalam tempoh 30 hari yang lalu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat