Data Ekonomi UK Catat Bacaan Yang Merosot, Sterling Terkesan

344

Sesi pasaran Eropah pada Jumaat memberi tumpuan terhadap dagangan Pound Sterling berikutan data-data ekonomi Britain dikeluarkan dengan keseluruhan bacaan mencatatkan kemerosotan.

Menurut bacaan awal pertumbuhan GDP, ekonomi Britain menguncup pada kadar 0.2% untuk suku kedua 2019, berbanding jangkaan kekal pada bacaan sebelumnya diikuti pertumbuhan 0.5% untuk tempoh 3 bulan sebelum ini.

Pengeluaran perindustrian di UK pula menurun -0.1% berbanding bulan sebelum ini untuk bacaan Jun 2019.

Manakala, pengeluaran perkilangan di United Kingdon mencatatkan penurunan kepada -0.2% untuk bacaan Jun 2019, berbanding kenaikan 1.4% pada bacaan Mei. Bacaan tersebut juga sedikit meleset daripada jangkaan penurunan -0.1% oleh pasaran.

UK menerbitkan lebihan dagangan dengan nilai GBP 1.79 bilion pada Jun 2019 yang merupakan lebihan dagangan yang pertama sejak Februari 2011, dengan kadar eksport meningkat 4.5% sementara kadar import pula menurun 2.6%.

Kadar import UK merosot kepada 2.6% berbanding bulan sebelum ini dengan pertumbuhan GDP yang mencatatkan 53.63 bilion untuk Jun 2019, penurunan berturut-turut untuk tiga bulan. Pembelian barangan turun 3.6% sementara import perkhidmatan meningkat 0.3%.

Susulan data ekonomi tersebut dikeluarkan, dagangan Pound Sterling mencatatkan sedikit penurunan dengan pergerakan harga pada carta GBP/USD kembali turun menguji paras support pada 1.21000.

Pergerakan harga pada dagangan Sterling dilihat perlahan pada penghujung minggu dengan risiko masih terarah pada ketidaktentuan Brexit.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat