Data Ini Boleh Jadi Penggerak USD Pada Sesi New York

649

Greenback kekal didagangkan lebih rendah pada sesi Eropah walaupun terdapat sedikit kegoyahan dalam pasaran disebabkan data ekonomi China yang meleset daripada jangkaan.

Data yang terbit pada sesi Asia memperlihatkan ekonomi China berkembang sebanyak 6.3% pada suku kedua tahun ke tahun lebih perlahan daripada jangkaan untuk pertumbuhan 7.1%.

Bacaan yang meleset daripada jangkaan itu sedikit mempengaruhi dagangan mata wang sensitif risiko, dolar Aussie dan New Zealand untuk turun dari puncak lima minggu dan tertinggi lima bulan masing-masing.

Menanti pelabur pada sesi New York akan datang adalah data indeks pembuatan State Empire yang merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi Amerika Syarikat.

Pada awal sesi Eropah, US dolar kekal diniagakan suram dengan indeks dolar berlegar pada paras terendah 15 bulan berbanding sekumpulan mata wang utama.

Euro terus melanjutkan pengukuhannya di paras tertinggi sejak Februari 2022, dan mata wang pound pula kekal menguat di puncak tertinggi sejak April 2022 berbanding greenback.

Ucapan beberapa penggubal dasar Bank Pusat Eropah (ECB), termasuk Presiden Christine Lagarde akan menjadi tumpuan pelabur pada sesi Eropah hari ini.

Sementara itu, mata wang yen pula didagangkan mendatar dengan berlegar pada sekitar paras tertinggi dua bulan berbanding greenback.

Dolar Kanada pula didagangkan hampir tidak berubah selepas harga mengurangkan keuntungan minggu lalu, di tengah-tengah data ekonomi China yang kurang memberangsangkan.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat