Data NFP Jun Buat Kejutan! Bacaan Lebih Dari Jangkaan Buatkan Pasaran Berbelah – Bahagi

715

Ekonomi Amerika Syarikat sekali lagi menambah lebih banyak pekerjaan daripada yang dijangka pada bulan Jun walaupun kadar pengangguran meningkat, lapor Jabatan Buruh pada hari Jumaat.

Bacaan NFP meningkat sebanyak 206,000 untuk bulan tersebut, lebih tinggi daripada ramalan Dow Jones sebanyak 200,000 walaupun kurang daripada peningkatan yang disemak semula sebanyak 218,000 pada bulan Mei, yang dikurangkan secara mendadak daripada anggaran awal sebanyak 272,000.

Kadar pengangguran meningkat secara tidak dijangka kepada 4.1%, terikat untuk tahap tertinggi sejak Oktober 2021 dan memberikan tanda yang menongkah arus kepada para pegawai Federal Reserve yang menimbang langkah seterusnya dalam dasar monetari mereka. Ramalan adalah untuk kadar pengangguran kekal stabil pada 4%.

Peningkatan kadar pengangguran berlaku apabila kadar penyertaan tenaga kerja, yang menunjukkan tahap orang dalam usia bekerja yang bekerja atau aktif mencari pekerjaan, meningkat kepada 62.6%, naik 0.1 mata peratusan.

Kadar pengangguran yang lebih luas yang mengira pekerja yang tidak mahu bekerja dan mereka yang memegang pekerjaan separuh masa kerana alasan ekonomi kekal stabil pada 7.4%. Pekerjaan isi rumah, yang digunakan untuk mengira kadar pengangguran, meningkat sebanyak 116,000.

Walaupun penciptaan pekerjaan pada bulan Jun melebihi jangkaan, ia sebahagian besarnya disebabkan oleh lonjakan sebanyak 70,000 dalam pekerjaan kerajaan. Selain itu, sektor kesihatan, yang konsisten sebagai peneraju mengikut sektor, menambah 49,000 pekerjaan manakala bantuan sosial menyumbang 34,000 dan pembinaan meningkat sebanyak 27,000.

Mengenai gaji, purata pendapatan setiap jam meningkat 0.3% untuk bulan tersebut dan 3.9% dari setahun yang lalu, kedua-duanya selaras dengan anggaran. Purata minggu bekerja kekal stabil pada 34.3 jam.

Selain daripada semakan yang ketara dalam kiraan gaji bulan Mei, Biro Statistik Buruh menurunkan bacaan April kepada hanya 108,000, penurunan sebanyak 57,000 daripada anggaran sebelumnya.

Laporan ini hadir ketika para pegawai Federal Reserve mempertimbangkan langkah seterusnya dalam dasar monetari mereka.

Pada mesyuarat terbaru mereka, para penggubal dasar menunjukkan mereka perlu melihat lebih banyak kemajuan dalam inflasi sebelum menurunkan kadar faedah, sambil menyatakan bahawa ekonomi yang kukuh dan terutamanya pasaran buruh yang kekal kukuh mengurangkan keperluan untuk bertindak dalam masa terdekat, berdasarkan minit yang dikeluarkan awal minggu ini.

Walaupun terdapat petunjuk yang sebaliknya, pasaran menilai dua pengurangan kadar, dengan andaian pengurangan sebanyak seperempat mata peratusan, sebelum akhir 2024. Para penggubal the Fed pada mesyuarat Jun mencatatkan hanya satu pengurangan, mengatakan mereka perlu melihat “data tambahan yang menguntungkan” sebelum bergerak ke hadapan dengan pengurangan.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat