Data PCE Buatkan ‘Trader’ Bertindak Balas? Ini Apa Yang Berlaku Pada Pasaran Kewangan!

428

Kadar inflasi teras utama yang dikeluarkan oleh Federal Reserve menunjukkan bahawa tekanan harga asas kekal dalam bulan September apabila perbelanjaan pengguna meningkat. S&P 500 pasaran hadapan menunjukkan pergerakan ke atas selepas data ini dikeluarkan berikutan saham cuba mendapatkan kedudukan mereka selepas penurunan terburuk selama dua hari sejak krisis kewangan pada bulan Mac.

Data inflasi dan perbelanjaan bulan September dikeluarkan selepas laporan pada hari Khamis yang menunjukkan ekonomi Amerika Syarikat berkembang pada kadar tahunan 4.9% suku lepas, naik daripada kadar 2.1% pada suku kedua. Pertumbuhan disokong oleh peningkatan 4% dalam perbelanjaan perbelanjaan peribadi, atau PCE. Tetapi pelaburan tetap hanya tumbuh sebanyak 0.8%, dengan pembelian peralatan merosot sebanyak 3.8%.

Indeks harga perbelanjaan perbelanjaan peribadi, atau PCE, meningkat sebanyak 0.4% pada bulan September, sementara kadar inflasi tahunan berada pada kadar 3.4% selama tiga bulan berturut-turut.

Secara asas, keputusan pembuatan keputusan oleh Federal Reserve berpandukan kepada inflasi teras ini. Harga teras meningkat sebanyak 0.3% pada bulan September, sejajar dengan jangkaan, sementara kadar inflasi teras 12 bulan yang lain turun kepada 3.7% daripada 3.8% pada bulan Ogos.

Pendapatan peribadi meningkat sebanyak 0.3% pada bulan itu, manakala perbelanjaan perbelanjaan peribadi meningkat sebanyak 0.7% pada bulan September.

Pada akhir tahun lalu, Pengerusi Federal Reserve Powell mula memberi tumpuan inflasi kepada perkhidmatan PCE teras. Ini selaras dengan pandangan Fed bahawa pasaran tenaga yang ketat dan pertumbuhan upah yang tinggi adalah punca inflasi yang berterusan. Upah membentuk sejumlah besar kos bagi perniagaan perkhidmatan. Oleh itu, inflasi perkhidmatan teras sepatutnya berkurangan apabila tekanan upah menjadi sederhana.

Data suku ketiga untuk inflasi PCE teras menunjukkan harga meningkat pada kadar tahunan 3.5%, sedikit lebih tinggi daripada suku kedua. Data ini mengesahkan bahawa Fed masih memerlukan masa yang lama untuk menurunkan inflasi untuk kategori perbelanjaan ini, yang termasuk penjagaan kesihatan, guntingan rambut, dan hospitaliti.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan semakin susut iaitu sebanyak 0.01% kepada 106.407 selepas data dikeluarkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat