Data PCE Buatkan ‘Trader’ Bertindak Balas? Ini Apa Yang Berlaku Pada Pasaran Kewangan!

973

Saham AS menunjukkan pembukaan yang mengukuh pada hari Jumaat, dengan Wall Street sedang menghadam bacaan baru mengenai petunjuk inflasi pilihan Federal Reserve yang boleh mempengaruhi jangkaan kadar faedah.

Pasaran saham hadapan S&P 500 dan Dow Jones Industrial Average masing-masing meningkat sebanyak kira-kira 0.7%. Kontrak pada Nasdaq 100 yang terdiri daripada teknologi, memimpin peningkatan dengan hampir 1%, dengan ketiga-tiga penanda ini cuba menambah prestasi pada keuntungan hari Khamis.

Saham-saham kembali mengecapi keuntungan yang ketara untuk bulan dan suku ini apabila memasuki hari perdagangan akhir bulan September. Indeks utama berhadapan dengan penurunan sebanyak 3% hingga 5% untuk bulan ini, yang didorong oleh kenaikan harga minyak yang mendadak dan ketakutan bahawa strategi kadar tinggi Fed bermaksud kenaikan lain pada tahun ini.

Pasaran bon juga catat bacaan yang positif selepas komen-komen daripada pegawai-pegawai Fed membantu meredakan kebimbangan kadar. Pasaran Bon AS 10-tahun merosot selepas mencapai tahap yang tidak pernah dilihat selama lebih 15 tahun.

Pada hari ini ‘Trader’ beralih kepada data tumpuan Personal Consumption Expenditures (PCE) pada Jumaat, yang merupakan petunjuk inflasi pilihan Fed. Data bulan Ogos menunjukkan PCE “teras” – yang tidak mengambil kira faktor makanan dan tenaga – meningkat sebanyak 3.9% pada tahun ini, terendah sejak September 2021 dan menurun daripada 4.2% pada bulan Julai. Penurunan ini mungkin akan merendahkan jangkaan bahawa Fed akan menaikkan kadar faedah pada November.

Di sisi lain, para pemain pasaran juga merakamkan rasa bimbang terhadap penutupan kerajaan AS. Ini kerana perkara ini boleh membawa kesan yang signifikan kepada ekonomi dan pasaran saham.

Indeks US dolar yang mengukur US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan sedikit kukuh walaupun pada paras susut sebanyak 0.30% pada paras dagangan 105.597.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat