Data Pekerjaan Kanada Kejutkan Pasaran! Adakah BoC Bakal Naikkan Kadar?

369

Data pekerjaan Kanada telah mengatasi jangkaan dengan menambah 63,800 pekerjaan pada bulan September dan gaji juga terus meningkat, berdasarkan data yang dikeluarkan pada hari Jumaat, meningkatkan peluang untuk kenaikan kadar faedah.

Kadar pengangguran kekal pada 5.5% selama tiga bulan berturut-turut, lapor Statistik Kanada. Penganalisis yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan penambahan bersih sebanyak 20,000 pekerjaan dan kadar pengangguran akan meningkat kepada 5.6% daripada 5.5% pada bulan Ogos.

Pendapatan purata setiap jam bagi pekerja tetap meningkat sebanyak 5.3% dari September 2022, meningkat dari peningkatan tahunan sebanyak 5.2% pada bulan Ogos.

“Laporan pekerjaan hari ini benar-benar melebihi jangkaan pasaran. Pertumbuhan gaji juga melebihi jangkaan pasaran,” kata Michael Greenberg, pengurus portfolio bagi Franklin Templeton Investment Solutions.

“Walaupun kadar faedah Bank of Canada yang agresif, permintaan masih kuat dan syarikat-syarikat terus mengambil pekerja. Ini menunjukkan bahawa kita mungkin akan melihat kenaikan kadar faedah lain pada bulan November atau Disember,” kata Greenberg.

Bank pusat, yang telah meningkatkan kadar faedah sebanyak 10 kali dalam tempoh 18 bulan yang lepas, telah menekankan bahawa akan sukar untuk sepenuhnya mengawal inflasi jika gaji terus meningkat pada kadar antara 4% hingga 5% setahun.

Kenaikan bulanan yang disesuaikan secara musiman dan tahunan bagi pendapatan purata setiap jam bagi pekerja tetap adalah sebanyak 8.3% pada bulan September, kata Derek Holt, naib presiden ekonomi pasaran modal di Scotiabank.

“Pendapatan pekerja sedang meningkat dengan pantas,” kata Holt. “Dengan data gaji seperti ini dan kenyataan bahawa kita belum mengalami penurunan sementara dalam ukuran inflasi asas di Kanada seperti yang berlaku di Amerika Syarikat, saya berpendapat bahawa kita masih dalam fasa pemulihan pada bulan Oktober.”

Pasaran kewangan meningkatkan pertaruhan untuk kenaikan kadar pada akhir bulan ini selepas data pekerjaan diterbitkan. Mereka kini melihat peluang sekitar 38% untuk kenaikan kadar pada bulan ini berbanding dengan 28% sebelum data tersebut.

Dolar Kanada sedikit susut sebanyak 0.1% kepada 1.3718 bagi setiap dolar Amerika, atau 72.90 sen Amerika, ketika pertumbuhan pekerjaan Amerika Syarikat juga melebihi jangkaan.

Hasil bon Kanada 10 tahun meningkat sebanyak 12 mata asas kepada 4.255%, diniagakan hampir paras tertinggi 16 tahun.

Pasaran tenaga kerja Kanada kekal kukuh walaupun Bank of Canada meningkatkan kadar faedah semalaman utamanya kepada paras tertinggi dalam 22 tahun iaitu 5% untuk menyejukkan ekonomi.

Bank of Canada akan membuat pengumuman dasar seterusnya dan mengemaskini ramalan ekonominya pada 25 Oktober.

Dengan pertambahan kukuh pada bulan September, ekonomi rata-rata catat pertumbuhan pekerjaan bulanan sebanyak 30,000 pada tahun ini, naik daripada 25,000 sebulan sebelum ini.Pertumbuhan pekerjaan separuh masa, yang telah melebihi pertumbuhan pekerjaan sepenuh masa tahun ini, mendorong kenaikan pada bulan Ogos dengan penambahan 48,000 jawatan bersih dalam bulan tersebut, lapor Statscan.

Pekerjaan dalam sektor perkhidmatan meningkat sebanyak 74,300 pekerjaan bersih, kebanyakan dalam perkhidmatan pendidikan, dan melebihi kerugian 10,500 jawatan dalam sektor barang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat