Data Pekerjaan Swasta Pada Mei Meningkat Lebih Daripada Jangkaan, Adakah Ini Akan Pengaruhi Tindakan The Fed?

385

Gaji swasta A.S. meningkat lebih daripada jangkaan pada bulan Mei, menunjukkan bahawa pasaran buruh hanya perlahan secara beransur-ansur, yang boleh menyebabkan Rizab Persekutuan mengekalkan kadar faedah dinaikkan untuk beberapa waktu.

Gaji swasta meningkat sebanyak 278,000 pekerjaan bulan lepas, berdasarkan laporan ADP National Employment pada Khamis. Data untuk April telah disemak turun sedikit untuk menunjukkan 291,000 pekerjaan ditambah dan bukannya 296,000 seperti yang dilaporkan sebelum ini. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan pekerjaan swasta meningkat 170,000.

Pertumbuhan pekerjaan telah perlahan daripada kadar teguh tahun lalu, tetapi pasaran buruh kekal berdaya tahan walaupun 500 mata asas kenaikan kadar faedah daripada Fed sejak Mac 2022, apabila bank pusat A.S. memulakan kempen mengetatkan dasar monetari terpantas sejak 1980-an hingga inflasi rendah.

Kerajaan melaporkan pada hari Rabu bahawa terdapat 10.1 juta peluang pekerjaan pada akhir April. Terdapat 1.8 peluang pekerjaan untuk setiap penganggur pada bulan April, meningkat daripada 1.7 pada bulan Mac, dan jauh melebihi julat 1.0-1.2 yang dianggap konsisten dengan pasaran buruh yang seimbang.

Laporan ADP, yang dibangunkan bersama dengan Stanford Digital Economy Lab, telah diterbitkan lebih awal daripada laporan pekerjaan Biro Statistik Buruh Jabatan Buruh yang lebih komprehensif dan diperhatikan dengan teliti untuk Mei pada hari Jumaat.

Berdasarkan tinjauan Reuters terhadap ahli ekonomi, senarai gaji swasta mungkin meningkat sebanyak 165,000 pekerjaan pada bulan Mei. Dengan keuntungan selanjutnya dijangka dalam pekerjaan kerajaan, jumlah NFP diramalkan meningkat sebanyak 190,000 pekerjaan bulan lepas selepas meningkat 253,000 pada April.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat