Data PPI Beri Lebih Kepastian Terhadap Inflasi! Bacaaan PPI Jatuh 0.5% Pada Bulan Mac!

228

Harga pengeluar A.S. secara tidak dijangka jatuh pada bulan Mac berikutan harga kos petrol yang menurun dan terdapat tanda-tanda bahawa inflasi pengeluar asas semakin berkurangan.

Indeks harga pengeluar untuk permintaan akhir turun 0.5% bulan lepas, lapor Jabatan Buruh pada hari Khamis. Data untuk Februari telah disemak untuk menunjukkan PPI tidak berubah dan bukannya tergelincir 0.1% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Dalam tempoh 12 bulan hingga Mac, IHPR meningkat 2.7%. Itu merupakan kenaikan tahun ke tahun terkecil sejak Januari 2021 dan mengikuti kenaikan 4.9% pada Februari. Kadar IHPR tahunan semakin berkurangan kerana kenaikan besar tahun lepas keciciran daripada pengiraan.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan PPI tidak berubah pada bulan tersebut dan meningkat 3.0% tahun ke tahun.

Kerajaan melaporkan pada hari Rabu bahawa harga pengguna keseluruhan hampir tidak meningkat pada bulan Mac. Walaupun inflasi asas kekal tinggi, sewa meningkat pada kadar paling perlahan dalam hampir setahun.

Pasaran kewangan mempertaruhkan bahawa Rizab Persekutuan akan meningkatkan kadar sebanyak 25 mata asas lagi pada mesyuarat dasar 2-3 Mei, menurut alat FedWatch CME Group. Itu mungkin akan menjadi kenaikan kadar terakhir dalam kempen mengetatkan dasar monetari Fed terpantas sejak akhir 1980-an.

The Fed bulan lepas menaikkan kadar faedah semalaman penanda arasnya sebanyak satu perempat daripada mata peratusan, tetapi menunjukkan ia berada di ambang menghentikan kenaikan kadar selanjutnya sebagai tanda kepada kegawatan pasaran kewangan. The Fed telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 475 mata asas sejak Mac lalu daripada paras hampir sifar kepada julat 4.75%-5.00% semasa.

Penurunan 1.0% dalam harga barangan menyumbang dua pertiga daripada penurunan IHPR bulan lepas. Harga barangan jatuh 0.3% pada bulan Februari. Harga petrol menjunam 11.7% bulan lepas.

Harga makanan melantun semula 0.6%. Tidak termasuk komponen makanan dan tenaga yang tidak menentu, harga barangan teras meningkat 0.3% selepas kenaikan yang sama pada bulan Februari. Harga untuk perkhidmatan jatuh 0.3%, penurunan terbesar sejak April 2020. Terdapat penurunan 0.9% dalam margin untuk perkhidmatan perdagangan permintaan akhir. Kos pengangkutan dan perkhidmatan pergudangan jatuh 1.3%.

Tidak termasuk komponen perkhidmatan makanan, tenaga dan perdagangan, harga pengeluar meningkat 0.1% pada bulan Mac. IHPR teras meningkat 0.2% pada bulan Februari. Dalam tempoh 12 bulan hingga Mac, PPI teras meningkat 3.6% selepas meningkat 4.5% pada bulan Februari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat