Data Tuntutan Terbaru Beri Kelegaan Kepada Pasaran! Ini Sebabnya

532

Jumlah orang Amerika yang mendaftar tuntutan faedah pengangguran baru meningkat lebih daripada yang dijangka minggu lalu, menunjukkan bahawa keadaan pasaran buruh terus pulih, yang boleh membantu usaha Federal Reserve menangani inflasi.

Tuntutan faedah pengangguran meningkat sebanyak 13,000 kepada 231,000 diselaraskan untuk minggu yang berakhir pada 11 November, berdasarkan data Jabatan Buruh pada hari Khamis. Pakar ekonomi Reuters telah meramalkan 220,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Pasaran buruh sedang perlahan dengan kadar faedah yang lebih tinggi merendahkan permintaan. Pertumbuhan pekerjaan perlahan pada Oktober dan kadar pengangguran meningkat kepada 3.9%, tahap tertinggi sejak Januari 2022. Dengan 1.5 pekerjaan yang tersedia untuk setiap orang yang menganggur pada bulan September, menunjukkan keadaan masih agak ketat.

Pakar ekonomi di Goldman Sachs mengatakan mereka tidak percaya bahawa peningkatan kadar pengangguran bulan lalu adalah pertanda buruk, mencatat bahawa peningkatan kadar pengangguran sejak April telah datang sepenuhnya dari peningkatan saiz pasaran tenaga kerja daripada penurunan pekerjaan.

Keadaan pasaran buruh yang semakin pulih, bersama-sama dengan penurunan inflasi dan perbelanjaan pengguna, telah meningkatkan jangkaan bahawa kitaran dasar pengetatan kewangan Fed telah selesai. Pasaran kewangan bahkan menjangkakan potongan kadar faedah pada Mei tahun hadapan, berdasarkan alat FedWatch CME Group. Sejak Mac 2022, Fed telah meningkatkan kadar dasarnya sebanyak 525 mata asas kepada julat semasa 5.25%-5.50%.

Jumlah orang yang menerima faedah selepas minggu bantuan permulaan, sebagai petunjuk untuk pengambilan pekerjaan, meningkat sebanyak 32,000 kepada 1.865 juta semasa minggu yang berakhir pada 4 November, menurut laporan tuntutan. Tuntutan berterusan ini telah meningkat sejak September.

US dolar kini didagangkan rendah dengan penyusutan sebanyak 0.20% kepada paras dagangan 104.07.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat