Debaran FOMC Semakin Terasa! Fakta-Fakta Ini Jadi Perhatian Pasaran

683

Bank Pusat Amerika Syarikat (Fed), dijangka akan mengekalkan kadar faedah tidak berubah untuk mesyuarat dasar kedua berturut-turut. Perkara ini menandakan berakhirnya kemungkinan kempen menaikkan kadar selama hampir dua tahun. Perubahan dalam dasar monetari ini mencerminkan keadaan ekonomi yang menguntungkan, termasuk penurunan inflasi dan pertumbuhan pekerjaan yang kukuh, perbelanjaan pengguna, dan pertumbuhan ekonomi yang kukuh.

Walaupun inflasi yang pelahan dan pertumbuhan ekonomi yang kukuh, Powell dan pegawai the Fed yang lain, termasuk Christopher Waller, seorang ahli lembaga pemerintah Fed, tidak menolak kemungkinan kenaikan kadar terakhir. Michael Arone dari State Street Global Advisors menekankan kepentingan pendekatan tegas Fed terhadap inflasi.

Sejak Mac 2022, the Fed telah meningkatkan kadar utamanya dari hampir sifar kepada kira-kira 5.4% sebagai tindak balas terhadap inflasi tertinggi dalam empat dekad pada tahun 2022. Tindakan ini telah memberi kesan kepada pinjaman perumahan, pinjaman kereta, dan hutang kad kredit. Akibatnya, kadar faedah pinjaman perumahan tetap 30 tahun purata telah meningkat hampir 8%. Walaupun dengan langkah-langkah ini, inflasi tahunan telah turun dari puncak 9.1% kepada 3.7%.

Pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat mengalami peningkatan pada suku antara Julai-September disebabkan oleh perbelanjaan pengguna yang kukuh dan kadar gaji yang meningkat. Namun, pasaran kewangan yang berubah-ubah telah menghasilkan kadar jangka panjang yang lebih tinggi pada bon Perbendaharaan Amerika Syarikat, harga saham yang lebih rendah, dan kos pinjaman korporat yang lebih tinggi.

Pakar ekonomi Wall Street mengesyorkan bahawa trend pasaran ini mungkin akan membawa kepada penurunan ekonomi dan meredakan tekanan inflasi tanpa kenaikan kadar tambahan. Kadar pulangan nota Perbendaharaan 10 tahun telah mencapai 5%, tahap yang tidak dilihat dalam 16 tahun, disebabkan oleh lonjakan hasil nota Perbendaharaan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat