Ditekan Bertubi-tubi! Binance Bakal Berhadapan Tuntutan Mahkamah?

409

Binance yang merupakan bursa pertukaran mata wang kripto terbesar dari segi volume akhirnya bersuara dengan menjawab artikel yang diterbitkan oleh Reuters yang mendakwa bahawa Jabatan Kehakiman A.S. menemui bukti yang boleh dipercayai bahawa pihak mereka melanggar sekatan A.S., berpusat di sekitar undang-undang anti-pengubahan wang haram.

Menjawab tuduhan Reuters, pasukan Binance telah menyatakan bahawa mata wang kripto bukanlah syurga untuk pengubahan wang haram dan mereka mempunyai pasukan bertaraf dunia yang melindungi aktiviti sedemikian daripada berlaku di platform.

Menafikan dakwaan mengenai pertuduhan pemfailan DOJ A.S. ke atas mereka, Binance secara rasmi menyatakan bahawa pasukan dalaman mereka bekerjasama rapat dengan penguatkuasa undang-undang.

Pengumuman itu selanjutnya menyatakan:

Sepanjang tahun lalu, program ini telah mendorong pihak Binance untuk berkongsi pengetahuan dan kepakaran sepanjang lebih daripada 70 bengkel dan sesi latihan dengan penguatkuasa undang-undang dan pendakwa raya di pelbagai negara dari Asia ke Eropah, dan Amerika.

Binance sebelum ini juga telah menafikan dakwaan yang diterbitkan oleh syarikat media yang sama pada bulan Jun 2022, di mana ia mendakwa bahawa “Binance ialah rumah selamat untuk penggodam, penipu dan pengedar dadah.”

Di samping itu, pasukan Binance menekankan fakta bahawa urus niaga blockchain adalah antara yang paling mudah untuk dijejaki dan biasanya tidak memihak kepada individu yang terlibat dalam aktiviti jenayah.

Pada ketika ini, Pendakwaraya Jabatan Kehakiman A.S. berbelah bahagi sama ada mereka harus meneruskan dengan memfailkan tuduhan jenayah terhadap Binance dan eksekutif tertingginya, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Changpeng Zhao, lapor Reuters.

Menurut sumber yang dipetik Reuters, pendakwa raya Jabatan Kehakiman AS berbelah bahagi sama ada akan memfailkan tuduhan jenayah terhadap Binance dan Changpeng Zhao kerana melanggar sekatan anti pengubahan wang haram atau tidak. Bursa kripto terbesar di dunia telah disiasat pada 2028 berhubung pematuhannya terhadap undang-undang dan sekatan anti-pengubahan wang haram AS.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat