Durian Runtuh! BTC Kini Didagangkan Pada Harga Diskaun

748

Bitcoin meneruskan penurunannya ke paras harga $60,000 pada hari Isnin. Harga mata wang kripto utama ini terakhir turun lebih daripada 4% pada $61,211.00, berdasarkan data Coin Metrics. Sebelumnya, ia jatuh ke paras $60,666.30, paras terendahnya dalam lebih daripada sebulan. Ia telah turun lebih daripada 8% dalam seminggu yang lalu.

Produk pelaburan aset digital mencatatkan aliran keluar dua minggu berturut-turut , menurut CoinShares. Pada minggu lalu, produk pelaburan kripto melihat volume dagangan terendah mereka secara global sejak pelancaran ETF bitcoin AS pada bulan Januari.

“Kami kini telah melihat aliran keluar sebanyak $1.2 bilion dari ETF kripto dalam dua minggu yang lalu yang semuanya bermula selepas mesyuarat FOMC. Kepercayaan kami adalah bahawa pesimisme yang berterusan mengenai bilangan pengurangan kadar memberi kesan kepada sentimen untuk kripto,” kata James Butterfill, ketua penyelidikan di pengurus aset. “Fed telah menunjukkan mereka perlu melihat bukti lanjut bahawa inflasi menurun sebelum mereka menjadi lebih dovish, jadi sebarang data makro yang menyoroti inflasi terus menurun mungkin akan menyokong harga, dan sebaliknya, data inflasi akan memberi tekanan pada harga.”

Eleanor Gaywood, ketua strategi di Coincover, berkata terdapat kebimbangan pasaran sebelum indeks perbelanjaan penggunaan peribadi, ukuran inflasi pilihan Fed, yang akan diumumkan pada hari Jumaat ini. Beliau memaklumkan tanda-tanda pengurangan kadar pada bulan September dapat meredakan kebimbangan pelabur dan menstabilkan harga bitcoin.

Bitcoin telah menurun secara berterusan sejak awal bulan Jun. Selain itu, bitcoin menyaksikan lonjakan dalam kecairan panjang, yang memaksa pedagang untuk menjual aset mereka pada harga pasaran untuk menyelesaikan hutang mereka. Dalam tempoh 24 jam yang lalu, $97.83 juta dalam kecairan panjang bitcoin telah berlaku di bursa terpusat, menurut CoinGlass.

Cryptocurrency secara umumnya merosot bersama dengan bitcoin. Ether turun 4%, manakala token yang terikat dengan platform kontrak pintar Solana jatuh 3%, token pembayaran XRP menurun 1% dan token meme dogecoin turun hampir 5%.

Dalam ekuiti, Coinbase merosot hampir 4% dan MicroStrategy menurun lebih daripada 5% dalam perdagangan pra-pasaran. Pelombong juga berada dalam keadaan menurun.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat