ECB Naikkan Sasaran Inflasi Pada 2%

283

Bank Pusat Eropah (ECB) menetapkan sasaran inflasi baru pada hari Khamis dan mengatakan ia bersedia untuk membiarkan harga pengguna melonjak melebih sasaran apabila dianggap perlu.

Pada bulan Januari tahun lalu, ECB telah memulakan kajian semula dasar pertama sejak tahun 2003. Namun, hasil kerja ini terpaksa ditangguh berikutan penularan wabak coronavirus dan disambung semula pada September lalu.

Tujuannya adalah untuk menilai bagaimana mengadaptasi dasar dan alat ECB dalam mencapai sasaran utamanya kestabilan harga.

ECB pada masa ini berusaha untuk mencapai tahap inflasi ‘di bawah, tetapi hampir 2%’. Melangkah ke hadapan, sasaran inflasi rasmi akan menjadi 2% dengan ‘overshoot‘ dibenarkan.

Sasaran ini adalah simetri, yang bermaksud penyimpangan inflasi negatif dan positif dari sasaran sama sekali tidak diingini, menurut ECB dalam satu kenyataan.

Bercakap pada sidang media pada hari Khamis, Presiden ECB Christine Lagarde mengatakan bahawa sasaran inflasi baru adalah jelas dan mudah disampaikan.

Beliau turut mengatakan bahawa mungkin akan ada penyimpangan sementara yang sederhana di kedua arah dari 2% dan ia baik-baik saja. Apa yang paling dibimbangkan adalah penyimpangan yang signifikan, berterusan, dan signifikan dari sasaran dan memerlukan tindakan tegas.

Mesyuarat dasar monetari seterusnya yang menerapkan strategi baru ini akan diadakan pada 22 Julai. Lagarde juga mengatakan akan ada kajian semula kebijakan baru pada tahun 2025.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat