ECB Schnabel Menolak Pandangan Majoriti Terhadap Kenaikan Kadar! Penjelasan Terbaru Beri Lebih Banyak Indikasi

86

Ahli lembaga Bank Pusat Eropah Isabel Schnabel dalam kenyataan terbaru telah menzahirkan perbezaan pandangan, dimana beliau pada hari Khamis menolak pandangan rakan sejawat yang cenderung kenaikan kadar faedah yang lebih kecil oleh ECB, dengan mengatakan ini boleh menghalang usaha untuk menurunkan inflasi.

ECB, berazam untuk menangani kenaikan harga, dimana ECB telah meningkatkan kadar sebanyak 75 mata asas pada dua mesyuarat terakhirnya, namun beberapa gabenor bank pusat, termasuk beberapa yang biasanya memihak kepada kadar yang lebih tinggi, telah mula mempertimbangkan kenaikan kadar yang lebih kecil.

Bagaimanapun, Schnabel, suara paling berpengaruh dalam kem hawkish, berkata ini adalah tindakan yang kurang efektif. “Data masuk setakat ini mencadangkan bahawa ruang untuk memperlahankan kadar pelarasan kadar faedah kekal terhad, walaupun ketika kami menghampiri anggaran kadar ‘neutral’,” katanya dalam satu acara di London.

Beliau berhujah bahawa jangkaan untuk laluan kadar yang lebih kecil malah boleh menjadi tindak balas kepada ECB,mengambil pendirian dasar sebenar lebih jauh daripada apa yang diperlukan untuk membawa inflasi kembali kepada sasaran 2%.

Pada awal minggu ini, Robert Holzmann dari Austria adalah paling lantang di ECB, menyokong peningkatan 75 mata asas, tetapi Klaas Knot dari Belanda dan Joachim Nagel dari Jerman kelihatan terbuka untuk kenaikan 50 mata asas, seperti yang dijangkakan oleh pasaran kewangan.

Bercakap di Milan sejurus sebelum Schnabel, naib presiden ECB Luis de Guindos berkata langkah seterusnya akan bergantung kepada data tetapi berkata beliau tidak menjangkakan inflasi zon euro meningkat lebih jauh. Ia mencecah 10.6% pada bulan Oktober.

Pembuat dasar bertegas bahawa kadar perlu terus meningkat tetapi mereka tidak bersetuju sepenuhnya mengenai kadar yang diperlukan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat