Eh! AS Tak Habis ‘Perang’ Lagi Dengan WHO?

390

Amerika Syarikat hari ini mengatakan bahawa syarat-syarat di mana pasukan pakar yang diketuai oleh Organisasi Kesihatan Dunia untuk menyiasat asal-usul coronavirus baru tidak dirundingkan secara telus atau sesuai dengan mandat yang dipersetujui oleh negara-negara anggota.

Sebelum ini, Pentadbiran Trump telah mendakwa agensi PBB itu sebagai berat sebelah kerana menyebelahi China yang telah berulang kali dinafikan oleh ketua pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dan telah menuduh China telah menyembunyikan maklumat sebenar berkenaan wabak berkenaan.

Menurut wakil AS, Garrett Grigsb, TOR (terma rujukan) tidak dirundingkan secara telus dengan semua negara anggota WHO. TOR dan siasatan itu sendiri nampaknya tidak sesuai dengan mandat yang diberikan oleh negara anggota.

Sementara itu, seorang pakar terkemuka WHO, Mike Ryan mengatakan bahawa pada 30 Oktober, pasukan saintis yang diketuai WHO dan rakan sejawat mereka dari China telah mengadakan pertemuan maya pertama mengenai penyelidikan bersama mengenai asal-usul novel coronavirus yang muncul di China akhir tahun lalu akan digunakan.

Di seluruh dunia, lebih daripada 50.74 juta individu telah dilaporkan dijangkiti dan 1.26 juta angka kematian yang dicatatkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat