Ekonomi A.S Catat Pertumbuhan Pada Suku Lepas! Adakah Kemungkinan Kemelesetan Dapat Dielakkan?

230

Ekonomi Amerika Syarikat berkembang pada kadar terpantas dalam hampir dua tahun sepanjang tiga bulan yang lepas, sekali lagi mengatasi jangkaan bahawa ekonomi akan perlahan kerana ramai yang menjangkakan pengetatan monetari oleh Federal Reserve akan membelenggu pengguna Amerika.

Anggaran Biro Analisis Ekonomi terhadap KDNK Amerika Syarikat bagi tiga suku pertama menunjukkan pertumbuhan ekonomi berlaku pada kadar tahunan 4.9% sepanjang tempoh tersebut, lebih cepat daripada ramalan. Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Bloomberg menganggarkan pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat berlaku pada kadar tahunan 4.5% sepanjang tempoh tersebut.

Pembacaan ini lebih tinggi daripada KDNK suku kedua, yang telah dinilai semula ke bawah kepada 2.1%.

Pengumuman KDNK menonjolkan ketahanan pengguna Amerika Syarikat walaupun kebimbangan berterusan terhadap ekonomi yang perlahan. Disisi lain banyak pakar ekonomi melihat ini sebagai tahap tertinggi pertumbuhan ekonomi sebelum pengetatan monetari yang disebabkan oleh peningkatan kadar faedah oleh Federal Reserve dan kenaikan terkini dalam hasil bon mengambil alih perkembangan perniagaan dan perbelanjaan pengguna.

Pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell, baru-baru ini mencatatkan bahawa bank pusat perlu melihat aktiviti ekonomi yang lebih perlahan untuk memastikan harga terus menurun.

“Ramai yang meramalkan ekonomi Amerika Syarikat akan mengalami kemelesetan ekonomi pada tahun ini. Bukan sahaja perkara itu tidak berlaku; pertumbuhan kini berjalan pada tahun ini di atas trend jangka panjangnya. Jadi itu adalah satu kejutan.” lanjut beliau.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat