Ekonomi Australia Bertumbuh Dengan Kadar Perlahan Pada Suku Tahun Ketiga

59

Ekonomi Australia bertumbuh dengan kadar perlahan berbanding jangkaan bagi suku tahun ketiga walaupun pelaburan perniagaan swasta dan infrastruktur kerajaan menunjukkan pertumbuhan yang besar.

Berdasarkan laporan Jabatan Perangkaan Australia (ABS) gross domestic product (gdp) negara tersebut mencatat pertumbuhan 0.6% pada suku tahun ketiga. Namun bacaan ini sedikit rendah berbanding jangkaan penganalisis yang mensasarkan peningkatan sebanyak 0.7% dan lebih rendah daripada pertumbuhan suku tahun kedua yang mencatat bacaan 0.9%.

Berdasarkan kiraan tahunan, gdp Australia meningkat kepada 2.8%, sedikit rendah berbanding jangkaan yang mensasarkan pertumbuhan tahunan gdp pada 3%.

17 daripada 20 industri mencatat perumbuhan pada suku tahun ketiga didorong oleh perkhidamatan professional, sains dan teknikal. Eksport hanya menyumbang mendatar terhadap pertumbuhan walaupun terdapat peningkatan yang besar dalam besi dan arang batu.

Menurut penganalisis terdapat tanda-tanda bahawa pelaburan perniagaan semakin baik dan laporan data Capex yang dikeluarkan pada minggu lepas juga menunjukkan indikasi yang sama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat