Ekonomi Jerman Dijangka Merosot! Adakah Eropah Di Ambang Kemelesetan?

296

Kerajaan Jerman menjangkakan ekonomi akan menyusut sebanyak 0.4% pada tahun ini disebabkan oleh inflasi yang berterusan, harga tenaga yang tinggi, dan perdagangan antarabangsa yang lemah, menurut kementerian ekonomi pada hari Rabu yang mengesahkan laporan eksklusif Reuters dari minggu lalu.

Kerajaan telah meramalkan pertumbuhan sebanyak 0.4% untuk tahun 2023 dalam ramalannya pada bulan April, tetapi kelemahan dalam sektor industri dan kadar faedah tertinggi dalam dekad ini menimbulkan kebimbangan mengenai kemelesetan dalam ekonomi zon eropah yang terbesar.

Ekonomi Jerman telah mengalami kemelesetan dalam suku terakhir tahun 2022 dan suku pertama tahun 2023. Kemelesetan teknikal ditakrifkan sebagai dua suku berturut-turut menguncup.

Menurut ramalan terkini, ekonomi Jerman dijangkakan akan pulih pada tahun 2024 dan 2025, dengan pertumbuhan masing-masing sebanyak 1.3% dan 1.5%. Inflasi dijangka akan mencapai 6.1% tahun ini, berkembang perlahan kepada 2.6% pada tahun depan dan 2.0% pada tahun 2025, berdasarkan ramalan tersebut.

Pada awal bulan ini, Institusi Monetari Antarabangsa (IMF) menurunkan ramalannya untuk ekonomi Jerman kepada susut sebanyak 0.5% pada tahun ini, berbanding dengan penurunan sebanyak 0.3% yang diramalkan sebelum ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat