Ekonomi Kanada Berada Di Landasan Yang Betul? Bacaan GDP April Catat Peningkatan

107

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Kanada meningkat 0.3% pada bulan April, sejajar dengan jangkaan pasaran, apabila pertumbuhan pulih dalam sektor termasuk perdagangan borong dan pembuatan, dan ekonomi mungkin berkembang lebih lanjut pada bulan Mei, berdasarkan data yang dikeluarkan pada hari Jumaat.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters meramalkan pertumbuhan KDNK sebanyak 0.3% pada bulan tersebut, selepas tiada pertumbuhan pada bulan Mac.

Pertumbuhan pada bulan April, yang paling cepat sejak 0.5% pada bulan Januari, didorong oleh pemulihan dalam sektor perdagangan borong, perlombongan, penggalian, dan pengekstrakan minyak dan gas serta sektor pembuatan, lapor Jabatan Statistik Kanada.

Dalam anggaran awal untuk bulan Mei, Statscan menyatakan KDNK mungkin meningkat 0.1%, kerana peningkatan dalam sektor  pembuatan, hartanah dan penyewaan dan pajakan serta kewangan dan insurans sebahagiannya diimbangi oleh penurunan dalam perdagangan runcit dan perdagangan borong.

Data pada hari Jumaat meletakkan ekonomi Kanada di landasan untuk melebihi unjuran pertumbuhan tahunan 1.5% pada suku kedua oleh Bank of Canada. KDNK meningkat 1.7% pada suku pertama, lebih rendah daripada unjuran pertumbuhan bank sebanyak 2.8%.

Pada bulan April, pertumbuhan direkodkan dalam 15 daripada 20 sektor.

Perdagangan runcit, yang dibantu oleh peruncit makanan dan minuman serta stesen minyak, merupakan penyumbang utama pertumbuhan pada bulan April selepas dua bulan berturut-turut penurunan, lapor Statscan. Pembinaan dan hartanah serta penyewaan dan pajakan adalah antara sektor yang membebankan pertumbuhan pada bulan tersebut.

Secara keseluruhan, kedua-dua industri pengeluaran barangan dan perkhidmatan berkembang sebanyak 0.3% pada bulan April.

Bank pusat telah mengurangkan kadar dasar utamanya buat kali pertama dalam lebih empat tahun pada awal bulan Jun, dan mengatakan lebih banyak pengurangan mungkin berlaku jika inflasi terus menunjukkan ia berada di landasan yang berterusan untuk kembali ke sasaran 2%.

Data inflasi terkini, bagaimanapun, menunjukkan harga pengguna meningkat secara tidak dijangka pada bulan Mei, mendorong pasaran wang untuk mengurangkan pertaruhan pada pemotongan kadar pada bulan Julai kepada kira-kira 40%. Pengumuman kadar seterusnya adalah pada 24 Julai, sebelum itu bank akan mempunyai satu lagi bacaan inflasi, bersama dengan laporan pekerjaan untuk bulan Jun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat