EUR/USD Pamerkan Corak Penurunan Harga Pada Permulaan Januari 2020

394

Dolar Euro mula menunjukkan penurunan harga berbanding US dolar pada permulaan awal dagangan tahun 2020 selepas siri kenaikan harga dipamerkan pada penghujung Disember 2019.

Berdasarkan bacaan akhir data PMI pembuatan zon Eropah yang diterbitkan semalam, walaupun angka menunjukkan sedikit peningkatan kepada 46.3 mata berbanding 45.9, bacaan yang berada di bawah paras 50 masih menunjukkan penguncupan.

Bacaan tersebut menunjukkan penguncupan bagi bulan ke 11 berturut-turut dalam aktiviti perkilangan di Eropah.

Sementara itu, bacaan data PMI pembuatan di Amerika Syarikat untuk Disember 2019 mencatatkan perkembangan namun sedikit rendah berbanding bulan sebulannya.

Pengeluaran dan perniagaan baru berkembang sederhana sementara pertumbuhan pekerjaan adalah kedua terpantas sejak Mei berikutan faktor keperluan pengeluaran yang tinggi.

Meneliti pergerakan harga pada carta EUR/USD, harga telah mencatatkan paras tertinggi 4 bulan pada hari terakhir dagangan 2019 iaitu Selasa lalu mencapai paras 1.12400.

Namun, permulaan dagangan tahun baru pada Khamis semalam menunjukkan penurunan semula. Harga telah kembali bergerak lebih rendah di bawah garisan Moving Average 50 (MA50) menunjukkan isyarat penurunan.

Penurunan harga pada sesi New York telah menguji zon RBS (resistance become support) sekitar 1.11700 sebelum perlahan sehingga sesi berakhir.

Menyambung dagangan pada sesi Asia hari ini, harga masih bergerak perlahan di bawah paras 1.11800. Data PMI pembuatan Amerika Syarikat tinjauan ISM akan menjadi tumpuan malam ini yang dijangka akan memacu pergerakan harga pada carta EUR/USD.

Jika penurunan terus berlaku, harga dijangka akan turun lebih rendah menuju paras 1.11500 untuk mengekalkan corak penurunan harga.

Seterusnya, dengan momentum yang lebih kukuh, harga bakal ditekan sehingga ke zon tumpuan sekitar paras 1.11100 dan juga 1.11000.

Penurunan lebih rendah boleh mencecah sehingga ke zon support pada 1.10700 yang diuji pada dagangan Disember lalu.

Namun jika kenaikan harga kembali berlaku, harga akan cuba melepasi semula garisan halangan MA50 sebelum menguji paras ketinggian yang dicapai pada resistance 1.12400 sebelum ini.

Lihat gambar carta pasangan matawang EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat