EURUSD Analisa Fundamental Harian 18 Nov 2015

28

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-011

Euro Dollar terus jatuh untuk hari ketiga, lebih 55 pips Selasa semalam untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.0630 sebelum menutup sekitar paras 1.0640; setelah pasaran dalam mood bercampur-campur apabila laporan ZEW untuk Jerman jauh lebih baik, tetapi lebih sentimen ekonomi kekal tertekan.

Di pasaran Eropah, Mario Draghi terus bercakap untuk menjelaskan keperluan terhadap rangsangan tambahan pada mesyuarat ECB yang akan datang. Dollar sekali lagi menunjukkan momentum positif yang kukuh, disebabkan oleh jangkaan kenaikan kadar menjelang Disember; manakala Bank Pusat Eropah pula dijangka menambah langkah-langkah pelonggaran kuantitatif.

[adrotate group=”6″]

Sentimen di kalangan penganalisis dan pelabur Jerman meningkat pada bulan November, menurut kaji selidik ZEW yang dipantau semalam, menyentap tujuh bulan kejatuhan berturut-turut; walaupun ditengah-tengah serangan pengganas di Paris.  ZEW meninjau 225 penganalisis dan pelabur, dan 40 daripada mereka menjawab soal selidik selepas pengeboman berani mati dan tembakan di Paris yang mengorbankan 129 orang.

Berpangkalan di Mannheim Jerman, ZEW berkata kajian bulanan menunjukkan sentimen pasaran dalam ekonomi terbesar di Eropah itu, meningkat kepada 10.4 berbanding 6.7 jangkaan dan 1.9 pada sebelumnya.  Namun laporan ZEW untuk Euro-Zone jatuh dari 30.1 kepada 28.3 berbanding jangkaan 35.2.

Kadar tukaran EUR/USD berada pada paras 6-1/2 bulan terendah manakala indeks dolar menguji puncak baru minggu lepas dan berada pada tahap tertinggi sejak Januari. Indeks Harga Pengguna Amerika Syarikat akan diterbitkan minggu ini dan angka yang lebih tinggi akan mengukuhkan jangkaan kadar yang bulan depan tinggi dengan kadar inflasi yang menjadi salah satu pertimbangan penting dalam keputusan itu.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat