GBP/JPY Uji Zon SBR 145.000, Apakah Jangkaan Pergerakan Harga Seterusnya?

979

Rundingan Brexit tidak menunjukkan perkembangan yang positif apabila undian pelan perjanjian Brexit Perdana Menteri Theresa May ditolak buat kali ketiga berturut-turut. Ini terus menambahkan lagi kebimbangan pelabur dengan jangkaan berkemungkinan Britain akan berundur dari Kesatuan Eropah tanpa sebarang perjanjian pada 12 April ini.

Dagangan Pound Sterling terus menurun pada Jumaat lalu dengan harga mencatatkan paras terendah terbaru pada pasangan matawang GBP/JPY mencecah 143.800.

Matawang safe-haven Yen menerima tempias setelah data ekonomi di China memaparkan bacaan yang positif dan melonjakkan keyakinan pelabur luar.

Aktiviti perkilangan di China berkembang di luar jangkaan untuk pertama kali dalam tempoh empat bulan dagangan menunjukkan langkah positif kerajaan dalam usaha merancakkan kembali pertumbuhan ekonomi gergasi dunia tersebut.

Pelabur yang melihat sentimen pasaran kembali pulih akan lebih tertarik kepada aset yang berisiko dan dengan itu akan menyebabkan matawang berpulangan rendah seperti Yen akan melemah.

Jika dilihat pergerakan harga pada chart GBP/JPY, harga dilihat membuat kenaikan dari paras terendah pada support 143.800 minggu lalu dan menyambung kenaikan pada hari ini melepasi paras Magic Pivot 144.561 sebelum menuju ke paras resistance 143.309 (MagicR1) pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Harga juga dilihat sedang menguji zon SBR (support become resistance) tersebut pada awal sesi pasaran Eropah.

Jika harga gagal membuat kenaikan ke paras lebih tinggi, jangkaan harga akan membuat penurunan sekitar 120 pips menguji kembali paras 143.800 untuk harga cuba breakout paras support tersebut sebelum harga turun lebih rendah.

Namun, jika harga berjaya meneruskan kenaikan lebih tinggi, paras tumpuan yang dijangka akan menjadi sasaran harga adalah sekitar resistance 146.979 (MagicR3) yang berada pada zon SBR.

Kenaikan seterusnya akan melihatkan harga menguji semula paras ketinggian semasa pada GBP/JPY iaitu pada zon resistance 148.500 dengan mencatatkan sehingga 350 pips kenaikan harga.

Lihat gambar chart pasangan matawang GBP/JPY di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan harian.

Paras support: 143.639, 142.891, 141.969.

Paras resistance: 145.309, 146.231, 146.979.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat