GBP/USD Perlahan Sekitar Zon Support Pada 1.26100 Ekoran Sterling Masih Berisiko

575

Pound Sterling terus didagangkan lemah sehingga penghujung minggu ini berikutan ketidaktentuan Brexit yang terus membimbangkan para pelabur.

Ditambah lagi tekanan dengan berita peletakan jawatan oleh Theresa May pada 7 Jun ini, dagangan GBP terus merosot dalam pasaran semasa.

Walaupun penganalisis berpendapat dagangan GBP akan kembali mencatatkan kenaikan selepas tampuk pimpinan bertukar ganti, namun tiada faktor yang cukup kukuh untuk menyokong pandangan tersebut.

Sementara menantikan pengunduran Britain dari Kesatuan Eropah pada Oktober nanti, dagangan GBP dijangka akan terus berisiko dan melihatkan pergerakan harga yang tidak menentu bergantung pada perkembangan rundingan Brexit dari masa ke masa.

Jika diperhatikan pergerakan harga bagi pasangan matawang GBP/USD, pergerakan perlahan harga menunjukkan harga menurun ke paras zon support pada 1.26100 yang diuji sepanjang dua minggu ini.

Dagangan GBP/USD hari ini mendatar pada sesi Asia di bawah paras Magic Pivot 1.2635 dan selepas menyentuh paras tersebut, harga mula menunjukkan penurunan pada awal sesi pasaran Eropah hari ini menguji paras support 1.26100 semula.

Jika harga berjaya breakout zon support tersebut, penurunan harga berkemungkinan mampu mencecah sehingga ke paras sekitar support 1.2540 (MagicS3) pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Penurunan tersebut juga akan mencatatkan sekitar 100 pips penurunan dari paras Magic Pivot hari ini untuk harga terus mencari paras terendah yang terbaru pada chart GBP/USD.

Namun jika harga gagal tembusi zon support 1.26100, jangkaan harga akan kembali membuat kenaikan semula menuju ke paras zon tumpuan sebelum ini di sekitar 1.27000.

Paras resistance pada indicator Moshed Magic Line yang berhampiran akan turut menjadi tumpuan harga jika kenaikan berjaya diteruskan.

Lihat gambar chart pasangan matawang GBP/USD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan harian.

Paras support: 1.2600, 1.2575, 1.2540.

Paras resistance: 1.2660, 1.2695, 1.2720.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat