GBPUSD Analisa Fundamental Harian 17 Mei 2016

33

Pound Dollar melonjak kembali Isnin semalam, lebih 80 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar $1.4414 sebelum menutup sekitar paras $1.4395; setelah pasaran terus memberikan reaksi kepada isu ‘Brexit’ dan keputusan terbaru kadar UK. Sebelum daripada itu, kadar tukaran GBP/USD meleset setelah Dollar terus mendapat permintaan, terkesan dari komen-komen anggota majlis FOMC Federal Reserve AS yang mahukan kadar dinaikkan pada Jun sekiranya laporan-laporan ekonomi AS terus memberansangkan.

Di pasaran UK, Bank of England telah mengurangkan unjuran pertumbuhan bagi 2016 (Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) kepada 2% dari sebelumnya 2.2%, tetapi mengakui anggarannya mungkin terjejas dengan undian Brexit. Sebagai sebahagian daripada laporan inflasi suku tahunan. BoE menurunkan unjuran KDNK bagi 2017 kepada 2.2% sahaja dari 2.3%, dan untuk 2018 kepada 2.2% daripada 2.4%. Pengiraan laporan tersebut membuat andaian bahawa UK akan mengundi untuk kekal sebagai ahli Kesatuan Eropah pada referendum Jun. Unjuran KDNK yang kecil mencerminkan pandangan bahawa terdapat produktiviti dan oleh itu potensi bekalan telah merosot.

Walaupun unjuran pertumbuhan yang lebih lemah, prospek inflasi harga pengguna (CPI) tidak berubah pada 0.4% untuk 2016, diturunkan kepada 1.5% pada tahun depan daripada unjuran 1.6% pada sebelumnya, dan dikekalkan pada 2.1% untuk 2018. Bank Pusat AS, yang Jawatankuasa Dasar Monetari (FOMC) bermesyuarat pada 11 Mei lalu, telah menyaksikan undi sebulat suara untuk mengekalkan pembelian aset Bank, sambil berkata KDNK berkemungkinan telah jatuh kembali lagi pada suku kedua kerana ketidaktentuan sekitar referendum yang akan datang memberati perbelanjaan syarikat dan isi rumah.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menghadkan kenaikan pada minggu lalu, dengan amaran kepada penyokong berat Britain yang tinggal di Kesatuan Eropah, semua sebulat suara dalam pandangan mereka akibat buruk daripada apa yang dipanggil Brexit. Satu undian untuk meninggalkan Kesatuan Eropah boleh membawa kepada “tempoh berlarutan yang panjang,”; sekaligus mencetuskan ketidakstabilan kewangan pasaran dan mencederakan pengeluaran ekonomi, dana yang berpangkalan di Washington berkata dalam laporan Artikel IV pada U.K. disiarkan Jumaat lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat