George Soros Pun Dalam Diam Dah Melabur Dalam Kripto?

1,571

Firma pengurusan dana gergasi yang dimiliki George Soros, Soros Fund Management dilaporkan melabur di dalam Bitcoin (BTC) dan berpotensi akan meluaskan lagi portfolionya.

Tidak pasti tarikh sebenar mulanya pelaburan tersebut tetapi pada beberapa minggu lepas ketua pegawai informasi, Dawn Fitzpatrick ada memberi hint mengenai pelaburan kripto sebelum disahkan sendiri oleh individu yang sama.

Dalam diam rupanya firma ini sudah lama ‘mengintai’ sektor kripto. Tidak cukup dengan itu, timbul desas-desus mengaitkan Fitzpatrick sedang berunding untuk mendapatkan pelaburan swasta dalam organisasi terkemuka yang berasaskan blockchain.

Namun, tiada sebarang penjelasan lanjut berkaitan perkara itu.

Soros Fund Management akhirnya menceburi sektor kripto selepas Soros mendakwa Bitcoin sebagai ‘typical bubble’ pada Januari 2018.

Ironinya, prinsip berani pelaburan Soros: “When I see a bubble forming I rush in to buy, adding fuel to the fire. (Apabila saya nampak potensi bubble saya segera beli, menyemarakkan lagi situasi)” langsung tidak mencerminkan pasaran semasa kripto.

Syarikat gergasi ini juga dikenali sebagai sebuah perniagaan keluarga. Sebelum ini lebih dikenali sebagai hedge fund.

Boleh dikatakan firma ini antara salah satu syarikat di Amerika Syarikat (AS) yang berjaya menghasilkan keuntungan tahunan lebih 20% bagi tempoh empat dekad. Pada masa yang sama, mereka juga memiliki lebih $20 bilion dalam aset bawah pengurusan (AUM).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat