Harapan Pasaran Musnah! Inflasi Sekali Lagi Meningkat Lebih Dari Jangkaan Pada September!

727

Harga yang dibayar pengguna untuk pelbagai jenis barangan dan perkhidmatan meningkat lebih daripada jangkaan pada bulan September kerana tekanan inflasi terus membebankan ekonomi A.S.

Indeks harga pengguna untuk bulan itu meningkat 0.4% untuk bulan itu, lebih daripada anggaran 0.3% Dow Jones, menurut Biro Statistik Buruh. Pada asas 12 bulan, inflasi yang dipanggil naik 8.2%, daripada kemuncaknya sekitar 9% pada bulan Jun tetapi masih berlegar berhampiran paras tertinggi sejak awal 1980-an.

Inflasi tidak termasuk harga makanan dan tenaga yang tidak menentu, CPI teras meningkat 0.6% berbanding anggaran Dow Jones untuk kenaikan 0.4%. Inflasi teras meningkat 6.6% berbanding tahun lalu.

Dengan kata lain, inflasi pengguna AS sekali lagi ternyata lebih kukuh daripada jangkaan pada bulan September, mematahkan harapan pasaran untuk melihat the Fed memperlahankan kenaikan kadar faedah.

Indeks US dolar mengukuh dengan pantas dengan pengukuhan lebih 0.4% kepada paras dagangan 113.718 berbanding enam mata wang utama. Harga BTC jatuh sebanyak 3% kepada paras dagangan $18,372.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat