Harga Ayam Mentah Mahal, Naik Sampai RM11 Sekilo!

483

Rabu semalam, harga tertinggi ayam direkodkan semasa pemeriksaan selepas pengapungan iaitu RM11 sekilogram dan yang terendah ialah RM6.49 sekilogram.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali berkata harga ayam direkodkan naik kepada RM11 sekilogram di Pasar Basah Rompin, Pahang dan Pasar Basah Manir, Terengganu.

Manakala, Pasaraya Mari-Mari di Mersing, Johor menetapkan harga terendah iaitu RM6.49 sekilogram.

Katanya lagi, 68 (4.6%) daripada 1,484 premis di Semenanjung Malaysia menjual ayam mentah dengan harga yang lebih tinggi berbanding harga terkawal yang ditetapkan iaitu RM9.40 sekilogram.

Pihak Kementerian sedang melakukan pengawasan berterusan serta melihat dengan lebih dekat bagi mengawal harga ayam mentah yang naik selepas diumumkan subsidi ayam ditamatkan pada 1 November 2023.

Tujuannya adalah untuk mengenal pasti masalah asas seperti perbelanjaan bekalan dan operasi.

Menteri Pertanian Dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu berkata potongan subsidi ayam secara pukal disebabkan berlakunya ketirisan kerana lebih dimanfaatkan oleh golongan berpendapatan tinggi dan warga asing.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan bahawa harga pasaran ayam mentah dijangka naik pada masa hadapan dan menggesa masyarakat untuk melaporkan kepada pihak kementerian menggunakan saluran yang betul.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat