Harga BTC Merosot! Momentum Pasaran Kripto Mula Melemah?

589

Selepas beberapa hari bergerak menaik, pergerakan bitcoin akhirnya reda dan kehilangan beberapa momentum, dengan penurunan harga ke sekitar $34,000.

Kebanyakan matawang alternatif (altcoin) turun lebih banyak lagi. Dalam kes beberapa matawang seperti MATIC, DOT, AVAX, dan UNI, penurunan harga adalah sehingga 6% dalam sehari.Boleh dikatakan bahawa momentum menaik yang mendominasi minggu ini. Selepas hujung minggu harga BTC naik dan melebihi $30,000 pada hari Isnin dan terus meningkat menjelang akhir hari dan pada pagi Selasa.

Lonjakan pada minggu ini telah mendorong matawang kripto utama ini melonjak ke puncak tertinggi dalam 17 bulan pada $35,200. Lonjakan ini hadir di tengah-tengah spekulasi tentang kelulusan permohonan ETF BTC spot BlackRock yang akan datang dan sentimen sekitar simbol produk tersebut.

Seperti yang selalu dijangka, selepas lonjakan yang pantas maka retracement pun berlaku. Ketika ini BTC didagangkan pada kira-kira $34,000. Nilai pasaaran telah menurun kepada $665 bilion, sementara dominasinya terhadap altcoin telah mendapat sedikit perhatian dan berada pada lebih dari 53% di CMC.

Disisi yang berbeza altcoin meme terbesar telah menjadi tumpuan semalam, dengan keuntungan dua digit besar daripada DOGE, SHIB, dan PEPE. FLOKI pula  telah mengambil alih tumpuan dengan lonjakan besar 30%. Akibatnya, aset ini telah masuk semula ke dalam 100 matawang alternatif terbesar mengikut nilai pasaran dengan harga hampir $0.00004.

Ethereum telah merosot lebih dari 4% dan berdagang jauh di bawah $1,800. Kerugian harian yang lebih besar datang daripada matawang seperti Polygon, Polkadot, Avalanche, Uniswap, HBAR, LDO, dan APT  dengan penurunan sehingga 7%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat