Harga Emas Pasaran Global Capai Paras Tertinggi Dua Minggu Lalu

58

Harga emas naik ke paras tertinggi dua minggu lalu ini pada Selasa berikutan kebimbangan terhadap isu geopolitik. Pergolakan geopoltik menyebabkan peningkatan permintaan terhadap aset safe-haven walaupun dengan jangkaan kenaikan kadar faedah sekali lagi tahun ini.

Harga emas di pasaran hadapan Comex meningkat sebanyak $9.25 atau 0.72% setakat pukul 10.13 pm. Ini adalah kenaikan tertinggi sejak 27 September yang lalu.

Laporan berita Korea Utara yang sedang membuat persediaan percubaan pelancaran peluru berpandu menyebabkan para pelabur mengambil sikap berhati-hati.

Pyongyang menyatakan bahwa Presiden Kim Jong-un telah menyiapkan peluru berpandu nuklear jarak jauh yang mampu menjangkau ke Amerika Syarikat. Hal ini merupakan jawapan dari Kim setelah Presiden Trump mengancam Korea Utara baru-baru ini.

Dalam pada masa yang sama, U.S juga berhadapan dengan masalah diplomatik dengan Turki yang menyebabkan pembatalan perkhidmatan visa di antara dua buah negara tersebut.

Indeks US dolar jatuh sebanyak 0.49% ke paras 93.09 sekaligus telah menghapus pengukuhan indeks ini ke paras tertinggi 10 minggu yang lalu di paras 94.10.

Harga emas sensitif dengan perubahan risiko geopolitik. Jika risiko tersebut memberi kesan kepada ekonomi global, kebanyakan pelabur akan memindahkan dana ke dalam aset safe haven seperti emas yang dipercayai dapat mengekalkan nilai pelaburan mereka.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat