Harga Emas XAU/USD: Naik Sekejap Atau Sambung Turun?

2,044

[Artikel Tajaan]

Emas Menunjukkan Tanda Pemulihan

Pada Khamis hari ini, emas dilihat menunjukkan tanda-tanda pemulihan walaupun di dalam keadaan ekonomi yang penuh ketidakpastian.

Harga ‘spot’ emas telah mengalami peningkatan sebanyak 0.3%, mencapai $1,826.74 per auns. Di sisi lain, harga niaga ‘futures’ emas Amerika Syarikat (AS) juga turut mengalami kenaikan yang serupa, menutup sesi pada tahap $1,840.90.

Indikator Ekonomi
Data ekonomi pada saat ini memainkan peranan utama dalam mempengaruhi pasaran emas. Pada masa kini, perhatian tertumpu secara menyeluruh terhadap laporan NFP yang dijadualkan pada Jumaat ini.

Laporan ini adalah kritikal kerana ia akan mempengaruhi keputusan berkaitan kenaikan kadar faedah oleh Federal Reserve (Fed). Pasaran kini menganggarkan kadar faedah berpeluang naik sebanyak 24% atau 25 mata asas lagi tahun ini.

Selain itu, terdapat faktor-faktor lain yang turut mempengaruhi pasaran emas, termasuk data Indeks Harga Pengguna (CPI) Amerika Syarikat yang akan dikeluarkan minggu depan.

Kedua-dua set data ini mempunyai potensi untuk menjadi pemacu kenaikan harga emas atau menekan harganya lebih rendah, bergantung kepada keputusan yang akan diperoleh daripada data tersebut.

Petunjuk Pasaran Pekerjaan

Pasaran kini menjangkakan bahawa terdapat kemungkinan peningkatan sebanyak 170,000 pekerjaan dalam laporan NFP untuk bulan September.

Angka ini sedikit lebih rendah daripada peningkatan sebanyak 187,000 pekerjaan pada bulan Ogos yang lalu.

Di dalam laporan yang telah dikeluarkan pada Rabu, ADP telah mencatatkan sebahagian besar pertumbuhan pekerjaan telah wujud dalam sektor perkhidmatan, walaupun kadar pertumbuhan keseluruhan pekerjaan kurang daripada yang dijangka.

Kejatuhan dalam data ini mungkin menandakan berlakunya potensi penurunan terhadap keputusan mengenai peningkatan kadar faedah oleh Fed. Namun begitu ia masih lagi di dalam jangkaan awal, dan pasaran akan memantau dengan teliti terhadap angka pekerjaan yang akan datang untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang arah dasar monetari yang mungkin diambil oleh Fed.

Harga Emas “Downtrend”, Tetapi Ada Kemungkinan “Correction”

Harga emas kini menunjukkan penurunan yang “predominant”, walaupun pada masa kini emas dilihat di status “oversold”. Keadaan ini mungkin membawa kepada fasa pembetulan.

Oleh itu, terdapat jangkaan bahawa harga akan bakal menembusi paras harga $1,830, dengan kemungkinan mencapai paras harga seterusnya iaitu $1,860.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa senario ini tidak terjadi jika terdapat penurunan di bawah paras harga $1,810, yang mungkin mencetuskan penurunan lebih lanjut dalam harga emas, dengan potensi mencecah $1,800.


Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat