Harga Minyak Terus Meleset, OPEC Perlu Cari Penyelesaian!

206

Baru-baru ini harga minyak mengalami aliran penurunan untuk empat minggu berturut-turut. Ia jatuh 5% ke paras terendah semalam disebabkan kebimbangan permintaan global.

Minyak mentah Brent naik 10 sen (0.1%) kepada $77.52 per tong dan minyak mentah US West Texas Intermediate tidak mempunyai apa-apa perubahan iaitu kekal pada $72.95. Kedua-dua penanda aras ini telah kehilangan satu per enam daripada nilainya sepanjang empat minggu lepas.

Menurut nota penyelidikan ING pada Jumaat lepas, terdapat sedikit perkembangan asas baharu di sebalik pergerakan itu. Penembusan di bawah paras $80 nampaknya telah membawa jumlah jualan teknikal yang berpatutan.

OPEC dan Agensi Tenaga Antarabangsa telah meramalkan kesesakan bekalan pada suku keempat. Namun, beberapa data ekonomi utama dari seluruh dunia minggu ini menunjukkan permintaan adalah lebih rendah daripada ramalan.

Harga minyak terus menurun disebabkan peningkatan inventori minyak mentah AS dan rekod pengeluaran. Ini menyebabkan kebimbangan mengenai permintaan yang lemah dalam pengguna minyak secara global di tengah-tengah penghasilan yang banyak.

Penganalisis meramalkan penurunan harga baru-baru ini juga akan menyebabkan Arab Saudi melanjutkan pemotongan pengeluaran minyak tambahan hingga 2024.

ING menjangka peningkatan melalui perbincangan dasar OPEC dalam beberapa minggu akan datang. Persidangan akan diadakan di Vienna, 26 November ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat