Harga Pengguna (CPI) China Perlahan Pada Julai, PPI Stabil Pada 5.5%

49

Inflasi harga pengguna merosot pada Julai di China, manakala harga pengeluar meningkat pada kadar stabil seperti yang dikeluarkan pada Rabu.

Harga pengguna (CPI) naik 1.4% dalam tempoh 12 bulan sehingga Julai 2017, kurang daripada jangkaan dan bacaan sebelum ini yang merekod 1.5%.

Dari segi bacaan bulanan harga pengguna naik 0.1%. Bacaan utama inflasi China meleset tahun ini selepas mencapai paras melebihi 2% secara tahunan pada penghujung 2016.

Dalam laporan data inflasi berlainan, harga pengeluar (PPI) meningkat 5.5% pada Julai tidak berubah daripada bacaan bulan sebelum ini.

Pemulihan atau peningkatan dalam harga pengeluar sebenarnya telah banyak menyumbang kepada pertumbuhan lebih daripada jangkaan di China sejak beberapa suku-tahunan lepas. Pertumbuhan pada suku kedua 2017 berkembang sebanyak 6.9%.

Polisi fiskal telah membantu dalam menstabilkan harga pengeluar dan beberapa tindakan kerajaan dibuat untuk menangani halangan dalam lebihan-kapasiti.

Pada Selasa, China melaporkan lebihan dagangan (trade-surplus) yang kukuh daripada jangkaan. Namun, peratusan kenaikan eksport semakin perlahan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat