Harga Pengguna (CPI) UK Naik Kepada 2.7%

99

Harga pengguna (CPI) UK naik 0.5% pada April manakala dari tahun ke tahun kadar tersebut naik kepada 2.7% dari 2.3% bulan sebelum itu. Bacaan kali ini lebih dari jangkaan pasaran iaitu kenaikan 2.6% dan merupakan bacaan tertinggi sejak Jun 2013.

Inflasi teras (Core-Inflation) naik kepada 2.4% dari 1.8% dan melebihi jangkaan pasaran iaitu 2.2%.

Terdapat kejatuhan harga dalam komponen bahan api di mana harga pakaian dan harga elektrik menjadi komponen penting menolak harga ke atas.

Dari segi tahunan, semua komponen menunjukkan harga yang meningkat dan penyumbang utama datang dari komponen pengangkutan, perumahan dan perkhidmatan isirumah.

Bank of England minggu lalu telah menaikkan ramalan inflasi pada 2017 kepada 2.8% dari 2.7% dan sebaliknya pula bagi ramalan 2018 yang diturunkan sedikit. MPC (Monetary Policy Committee) menegaskan hanya sedikit pertimbangan kepada inflasi yang bergerak melebihi sasaran di mana Forbes (Ahli MPC) sekali lagi mengundi bagi kenaikan kadar faedah.

Harga pengeluar sebelum ini meningkat 3.6% dalam tempoh 12 bulan sehingga April berbanding jangkaan kenaikan 3.4% yang akan terus memberi kebimbangan terhadap pergerakan harga di UK.

Paras inflasi 3% berpotensi menjadi kunci utama kepada pengetatan polisi di mana kenaikan melebihi paras ini akan memberi tekanan kepada bank pusat menaikkan kadar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat