Hasil Bon AS Naik Tinggi, BTC Terjun Semula Bawah $28,000!

220

“Hadui penat betul tengok harga BTC, naik lepas tu turun balik tempat sama.”

Setelah melepasi $28,500, harga ibu segala mata wang kripto Bitcoin (BTC) nampaknya terjun semula di bawah zon $27,500 apabila hasil bon kerajaan 10 tahun Amerika Syarikat (AS) mendaki ke paras tertinggi dalam 16 tahun.

Ditambah pula Ethereum (ETH) dana dagangan bursa niaga hadapan (ETF) yang sangat digembar-gemburkan telah gagal menarik minat pelabur susulan jumlah dagangan pada hari pertama mengalami kemerosotan.

Menurut Michael Safai, Rakan Kongsi Urusan Dexterity Capital berkata bahawa pelabur tidak perlu risau jika harga kripto tidak memberi reaksi secara besar-besaran walaupun ETF sudah dilancarkan susulan itulah sepatutnya dilakukan oleh aset digital.

Bukan itu sahaja, seluruh pasaran kripto juga akan berada dalam keadaan tidak menentu jika kadar faedah terus meningkat tinggi ekoran daripada hasil Perbendaharaan 10 tahun AS yang canak kepada 4.70%.

Memang tidak dinafikan pasaran kripto termasuk BTC telah menyaksikan kenaikan harga baru-baru ini yang dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti keputusan kerajaan AS, tetapi QCP Capital bimbang aset digital akan menghadapi kemerosotan semula disebabkan perubahan dalam permintaan.

Bagaimanapun, QCP akan membeli lindung nilai* di bahagian bawah, di mana ia menjangkakan zon rintangan BTC mungkin bertahan sekitar $29,000 sehingga $30,000.

*Tindakan membeli atau menjual sekuriti sebagai cara untuk melindungi seseorang sekiranya positions aktif lain akhirnya rugi kerana turun naik harga

Sehingga berita ini ditulis, harga BTC menjunam sebanyak 1.38% pada paras $27,467 dalam tempoh 24 jam lalu dengan modal pasaran $535 bilion tetapi tetap mencatatkan kenaikan 4.60% sepanjang minggu lepas.

Manakala ETH pula tergelincir sekitar 3.33% pada paras $1,664 dalam tempoh 24 jam terakhir dengan modal pasaran $200 bilion, kemudian Ripple (XRP) merudum 1.87% pada $0.51 dan raih 1.86% dalam masa tujuh hari lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat