Ibarat Bom Jangka,Bila-Bila Masa Sahaja Harga BTC Boleh Merundum?

650

Harga Bitcoin (BTC) dilihat gagal bertahan melebihi $17k dan jatuh kepada paras dagangan sokongan hampir $16,500 sekali lagi. Harga BTC kekal di bawah tekanan kerana risiko yang menghantu para pelombong dan secara tidak langsung memberi kesan kepada psikologi para pelabur dan pedagang. Data dalam rantaian mendedahkan pelombong BTC sedang mencairkan pegangan Bitcoin mereka kerana kekangan kewangan. Kesannya boleh dilihat dengan mudah melalui kejatuhan harga saham syarikat perlombongan.

Saham perlombongan kripto yang disenaraikan di NASDAQ termasuk Marathon Digital, Core Scientific, Riot Blockchain, Hut 8 Mining, HIVE Blockchain Technologies, dan Stronghold Digital Mining jatuh secara besar-besaran dalam tempoh 6 bulan yang lalu. Keadaan bertambah buruk pada bulan ini, dengan saham Marathon Digital, Core Scientific, dan Stronghold Digital Mining masing-masing menjunam 46%, 20% dan 38% dalam sebulan.

Pelombong kripto telah melaporkan keputusan suku tahunan yang lemah dan penurunan jumlah aset kripto yang dilombong. Walaupun harga Bitcoin telah jatuh tahun ini, kadar hash Bitcoin, yang menandakan persaingan perlombongan, telah mencapai maksimum.

Bagaimanapun, kadar hash dan kesukaran perlombongan mula menurun pada bulan ini disebabkan penurunan dalam aktiviti perlombongan. Industri perlombongan mengalami tekanan di tengah-tengah harga BTC yang terus jatuh, kos tenaga yang meningkat, dan beban hutang. Oleh itu, masalah kewangan dan kejatuhan harga saham akan menyebabkan syarikat akhirnya muflis. Akhirnya lambakan Bitcoin akan dicairkan sebagai pilihan terakhir.

Selain itu, rizab BTC pelombong telah menurun sebanyak 13K BTC dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Ia kini telah mencapai paras terendah 14 bulan sebanyak 1,818,280.032 BTC, seperti dalam Glassnode.

Data dalam rantaian juga mencadangkan bahawa jika harga BTC jatuh di bawah paras sokongan $16.5k, ia boleh membawa kepada harga paras pasaran $12.8k. Menurut CoinMarketCap, harga Bitcoin kini didagangkan pada $16,851.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat