Indeks Kos Pekerjaan Meningkat! Adakah Ini Tanda The Fed Akan Kekal Dengan Prinsip Sekarang?

353

Kos buruh di Amerika Syarikat meningkat dengan kukuh dalam suku ketiga berikutan pertumbuhan gaji yang tinggi, menjadi petunjuk terbaru bahawa Rizab Persekutuan mungkin akan mengekalkan kadar faedah yang tinggi untuk tempoh yang agak lama.

Indeks Kos Pekerjaan, yang merupakan ukuran terluas kos buruh, meningkat sebanyak 1.1% suku lalu selepas meningkat 1.0% dalam tempoh April-Jun, berdasarkan Jabatan Buruh pada hari Selasa.

Pakar ekonomi Reuters telah meramalkan Indeks Kos Pekerjaan meningkat 1.0%. Kos buruh meningkat sebanyak 4.3% berdasarkan tahun-ke-tahun selepas meningkat 4.5% dalam suku kedua. Laporan ini datang selepas berita minggu lalu bahawa ekonomi berkembang pada kadar yang terpantas dalam hampir dua tahun pada suku ketiga.

Indeks Kos Pekerjaan adalah rujukan meluas oleh penggubal dasar dan pakar ekonomi sebagai salah satu ukuran terbaik kekangan pasaran buruh dan petunjuk inflasi teras, kerana ia menyesuaikan perubahan komposisi dan kualiti pekerjaan.

Para penggubal Rizab Persekutuan sepatutnya memulakan mesyuarat dasar dua hari pada hari Rabu. Bank pusat Amerika Syarikat dijangka tidak mengubah kadar faedah pada hari Khamis, kerana lonjakan baru-baru ini dalam hasil bon Perbendaharaan Amerika Syarikat dan penjualan saham telah memketatkan keadaan kewangan. Sejak Mac 2022, Rizab Persekutuan telah meningkatkan kadar dasar sebanyak 525 mata asas kepada julat semasa 5.25%-5.50%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat