Indikator Tumpuan Fed Naik Kurang Daripada Jangkaan! Adakah Ini Berita Baik?

646

Pengeluaran pengguna Amerika Syarikat meningkat pada bulan Ogos, tetapi inflasi asas perlahan, dengan kenaikan harga tahunan yang terkecuali makanan dan tenaga, berkurang hingga di bawah 4.0%.

Pengeluaran pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga aktiviti ekonomi Amerika Syarikat, meningkat sebanyak 0.4% bulan lalu, berdasarkan laporan Lembaga Perdagangan yang melaporkan pada hari Jumaat. Data untuk bulan Julai telah dikemaskini meningkat yang menunjukkan peningkatan pengeluaran sebanyak 0.9% berbanding 0.8% yang dilaporkan sebelumnya. Para pakar ekonomi disisi lain telah meramalkan pengeluaran akan meningkat sebanyak 0.4%.

Sebahagian daripada kenaikan pengeluaran bulan lalu mencerminkan harga yang lebih tinggi. Harga petrol meningkat pada bulan Ogos, mencapai $3.984 sebanyak satu galon pada minggu ketiga bulan tersebut, yang tertinggi sepanjang tahun ini, berdasarkan data dari Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika Syarikat. Berbeza berbanding dengan $3.676 sebanyak satu galon pada tempoh yang sama di bulan Julai.

Dengan peningkatan harga petrol, inflasi sebagaimana yang diukur oleh indeks harga penggunaan peribadi (PCE) meningkat sebanyak 0.4% pada bulan Ogos selepas meningkat sebanyak 0.2% pada bulan Julai. Dalam tempoh 12 bulan hingga Ogos, indeks harga PCE meningkat sebanyak 3.5% selepas meningkat sebanyak 3.4% pada bulan Julai. Inflasi tahunan PCE juga meningkat didorong oleh perbandingan dasar yang lebih rendah pada tahun sebelumnya.Waima begitu tekanan inflasi asas berkurangan.

Dengan mengkecualikan komponen makanan dan tenaga yang bergejolak, indeks harga PCE meningkat sebanyak 0.1%, selepas meningkat sebanyak 0.2% pada bulan sebelumnya. Indeks harga PCE teras meningkat sebanyak 3.9% dari segi tahunan pada bulan Ogos selepas meningkat sebanyak 4.3% pada bulan Julai.

Bank pusat AS mengamati indeks harga PCE untuk sasaran inflasi 2%. Fed telah mengekalkan kadar faedah tetap minggu lalu tetapi menguatkan dasar monetari yang lebih hawak. Sejak Mac 2022, bank pusat telah meningkatkan kadar dasar sebanyak 525 mata asas kepada julat semasa 5.25% hingga 5.50%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat