Industri Pembuatan AS Lesu! Data PMI Pembuatan Jatuh Lagi Pada Jun

479

Sektor pembuatan di AS menyusut untuk bulan ketiga berturut-turut pada bulan Jun dan ukuran harga yang dibayar oleh kilang untuk input jatuh ke paras terendah dalam enam bulan di tengah-tengah permintaan yang lemah untuk barangan, menunjukkan bahawa inflasi mungkin terus mereda.

Institut Pengurusan Bekalan (ISM) menyatakan pada hari Isnin bahawa PMI pembuatan turun kepada 48.5 bulan lepas daripada 48.7 pada bulan Mei. Bacaan PMI di atas 50 menunjukkan pertumbuhan dalam sektor pembuatan, yang menyumbang 10.3% daripada ekonomi.

Ahli ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan PMI meningkat kepada 49.1. Sektor pembuatan ditekan oleh kadar faedah yang lebih tinggi dan permintaan untuk barangan yang semakin lemah.

Data kerajaan minggu lepas menunjukkan sektor pembuatan menyusut pada kadar tahunan sebanyak 4.3% pada suku pertama, dengan sebahagian besar penurunan datang daripada barangan yang dihasilkan untuk jangka masa yang panjang.

Federal Reserve telah mengekalkan kadar faedah semalaman penanda aras dalam julat semasa 5.25%-5.50% sejak Julai tahun lepas. Pasaran kewangan menjangkakan bank pusat AS untuk memulakan kitaran pelonggaran pada bulan September, walaupun penggubal dasar baru-baru ini mengambil pandangan yang lebih hawkish. Fed telah menaikkan kadar dasar sebanyak 525 mata asas sejak 2022 untuk meredakan inflasi.

Sub-indeks pesanan baru dalam tinjauan ISM meningkat kepada bacaan yang masih lemah 49.3 daripada 45.4 pada bulan Mei. Pengeluaran di kilang menurun buat kali pertama sejak Februari. Sub-indeks pengeluaran jatuh kepada 48.5 daripada 50.2 pada bulan Mei.

Dengan latar belakang pesanan yang lemah, inflasi di kilang adalah jauh lebih sejuk pada bulan lepas. Ukuran tinjauan harga yang dibayar oleh pengeluar jatuh kepada 52.1, bacaan terendah sejak Disember, daripada 57.0 pada bulan Mei.

Harga barang yang menurun menyumbang kepada bacaan inflasi bulanan yang tidak berubah pada bulan Mei. Penurunan harga input bulan lepas memberi petanda baik untuk trend disinflasi yang berterusan dalam ekonomi yang lebih luas.

Ukuran tinjauan penghantaran pembekal meningkat kepada 49.8 daripada 48.9 pada bulan Mei. Bacaan di bawah 50 menunjukkan penghantaran yang lebih cepat.

Pekerjaan kilang menurun selepas meningkat sebentar pada bulan Mei. Kilang-kilang mengurangkan jumlah pekerja melalui pemberhentian, pengurangan dan pembekuan pengambilan pekerja.

Pasaran buruh keseluruhan semakin perlahan secara beransur-ansur. Kerajaan dijangka melaporkan pada hari Jumaat bahawa gaji bukan pertanian meningkat sebanyak 195,000 pekerjaan pada bulan Jun selepas meningkat sebanyak 272,000 pada bulan Mei, menurut tinjauan ahli ekonomi Reuters. Pengangguran dijangka tidak berubah pada 4.0%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat