Inflasi Akhirnya Mula ‘Sejuk’! Data PCE Mei Kembali Beri Harapan

536

Harga di AS tidak berubah pada bulan Mei sementara perbelanjaan pengguna meningkat secara sederhana, satu trend yang boleh mendorong Federal Reserve lebih hampir untuk mula mengurangkan kadar faedah pada tahun ini.

Bacaan mendatar dalam indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) bulan lalu mengikuti kenaikan 0.3% yang tidak disemak semula pada bulan April, lapor Biro Analisis Ekonomi Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat. Dalam tempoh 12 bulan hingga Mei, indeks harga PCE meningkat 2.6% selepas meningkat 2.7% pada bulan April.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan indeks harga PCE tidak berubah pada bulan tersebut dan meningkat 2.6% tahun ke tahun.

Inflasi semakin reda selepas meningkat pada suku pertama apabila kenaikan kadar faedah sebanyak 525 mata asas dari bank pusat AS sejak 2022 menyejukkan permintaan domestik. Walau bagaimanapun, inflasi terus berkembang di atas sasaran 2% Fed.

Tanpa mengira komponen makanan dan tenaga yang tidak stabil, indeks harga PCE meningkat 0.1% bulan lalu. Ini diikuti oleh kenaikan yang disemak naik sebanyak 0.3% pada bulan April. Indeks harga PCE teras sebelum ini dilaporkan meningkat 0.2% pada bulan April.

Inflasi teras meningkat 2.6% dari tahun ke tahun pada bulan Mei, kenaikan terkecil sejak Mac 2021, selepas meningkat 2.8% pada bulan April. Fed mengikut dengan rapat harga PCE untuk dasar monetari. Bacaan inflasi bulanan sebanyak 0.2% dari masa ke masa diperlukan untuk membawa inflasi kembali ke sasaran.

Fed telah mengekalkan kadar faedah semalaman penanda aras dalam julat semasa 5.25%-5.50% sejak Julai lalu. Walaubagaimanapun para penggubal dasar baru-baru ini mengambil pandangan yang lebih hawkish, pasaran kewangan menjangkakan Fed akan memulakan kitaran pelonggarannya pada bulan September.

Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih dua pertiga daripada aktiviti ekonomi AS, meningkat 0.2% bulan lalu selepas meningkat 0.1% pada bulan April, berdasarkan laporan tersebut.  Perbelanjaan pengguna menurun dengan ketara pada suku pertama, membantu mengehadkan ekonomi kepada kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 1.4%. Ekonomi berkembang pada kadar 3.4% pada suku keempat.

Anggaran pertumbuhan untuk suku kedua kebanyakannya berada di bawah kadar 2%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat