Inflasi CPI Bulan November Kurang Dari Jangkaan! Adakah Ini Bakal Mempengaruhi Langkah The Fed?

414

Laporan terbaru menunjukkan harga barangan naik kurang daripada jangkaan pada bulan November, petanda terbaru bahawa inflasi yang mencengkam ekonomi mula perlahan.

Indeks harga pengguna, yang mengukur secara meluas barangan dan perkhidmatan, meningkat hanya 0.1% daripada bulan sebelumnya, dan meningkat 7.1% daripada setahun lalu, lapor Jabatan Buruh sebentar tadi. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Dow Jones telah menjangkakan kenaikan bulanan 0.3% dan kadar 12 bulan 7.3%.
Peningkatan daripada setahun lalu, walaupun jauh melebihi sasaran 2% Rizab Persekutuan untuk paras inflasi yang sihat, terikat pada paras terendah sejak November 2021.

Tidak termasuk harga makanan dan tenaga yang tidak menentu, apa yang dipanggil CPI teras meningkat 0.2% pada bulan tersebut dan 6% pada asas tahunan, berbanding anggaran masing-masing sebanyak 0.3% dan 6.1%.

Saham melonjak lebih tinggi berikutan laporan itu, dengan niaga hadapan terikat dengan Purata Perindustrian Dow Jones naik lebih 800 mata pada mulanya sebelum susut sedikit.

Kejatuhan harga tenaga membantu mengekalkan inflasi. Indeks tenaga merosot 1.6% untuk bulan itu, sebahagiannya disebabkan oleh penurunan 2% dalam petrol. Harga makanan, bagaimanapun, meningkat 0.5% dan naik 10.6% berbanding setahun lalu. Walaupun dengan kejatuhan bulanannya, indeks tenaga lebih tinggi sebanyak 13.1% daripada November 2021.

Kos tempat perlindungan, yang membentuk kira-kira satu pertiga daripada wajaran CPI, terus meningkat, meningkat 0.6% pada bulan tersebut dan kini meningkat 7.1% pada asas tahunan.

Laporan CPI datang pada hari yang sama Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan penetapan kadar memulakan mesyuarat dua harinya. Pasaran secara meluas menjangkakan FOMC pada hari awal Khamis akan mengumumkan kenaikan kadar 0.5 mata peratusan, tanpa mengira bacaan CPI hari Selasa.

Inflasi melonjak pada musim bunga 2021, hasil daripada faktor penumpu nombor yang membawa kenaikan harga ke paras tertinggi sejak hari stagflasi pada awal 1980-an.

Antara keadaan utama yang memburukkan adalah ketidakseimbangan bekalan dan permintaan yang disebabkan oleh wabak itu, pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan kesan ke atas harga tenaga, dan trilion dolar dalam rangsangan fiskal dan monetari yang menyebabkan ekonomi masih terpalit masalah rantaian bekalan.

Harga kenderaan terpakai, yang pernah menjadi penyumbang utama kepada ledakan inflasi awal, jatuh 2.9% untuk bulan itu dan kini turun 3.3% berbanding setahun lalu. Baru-baru ini pada bulan Februari, indeks kereta dan lori terpakai meningkat lebih daripada 40% pada asas tahunan, hasil daripada permintaan yang lebih tinggi kerana kekurangan mikrocip menyebabkan tertunggak dalam pengeluaran kereta baharu.

Dengan data inflasi terbaru yang dimaklumkan, pasaran turut mengamati kembali pesan Pengerusi Fed Jerome Powell yang berkata baru-baru ini bahawa komponen penting dalam menentukan langkah dasar monetari masa depan akan melihat kepada inflasi perkhidmatan tidak termasuk kos perlindungan. Indeks itu sedikit berubah pada bulan November tetapi meningkat hampir 7.3% daripada setahun yang lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat