Inflasi Di UK Akhirnya Capai Paras Sasaran 2%! Adakah Pengurangan Kadar Bakal Berlaku?

205

UK kini mempunyai sebab untuk menarik nafas lega pada hari Rabu apabila inflasi utama mencapai sasaran 2% Bank of England buat kali pertama dalam hampir tiga tahun.

Namun, angka ini hanya memperkukuhkan keyakinan para trader bahawa pengurangan kadar faedah tidak akan berlaku dalam masa terdekat.

Hanya 5% kemungkinan pengurangan Kadar Bank semasa mesyuarat BOE pada hari Khamis yang dijangka pasaran selepas mencatatkan kemungkinan yang lebih kuat untuk langkah sedemikian pada awal minggu. Pertaruhan untuk pengurangan pada bulan Ogos juga dikurangkan kepada kira-kira 30%.

Walaupun bacaan inflasi 2% adalah tonggak penting terutamanya apabila ahli politik British memulakan kempen mereka menjelang pilihan raya umum dalam lebih dua minggu lagi, ia telah dijangka untuk beberapa waktu dan sebahagian besarnya didorong oleh penurunan mendadak harga tenaga dari tahun ke tahun. Turun naik dalam kadar ini dijangka berlaku dalam beberapa bulan akan datang apabila pengaruh harga tenaga semakin berkurangan.

Penggubal dasar juga memberi tumpuan kepada inflasi perkhidmatan, yang penting untuk memahami tekanan harga domestik dalam ekonomi yang berorientasikan perkhidmatan, mencatat 5.7 iaitu  lebih tinggi daripada ramalan 5.5% oleh ahli ekonomi dalam tinjauan Reuters.

Inflasi teras, tidak termasuk komponen yang tidak stabil seperti tenaga, makanan, alkohol dan tembakau, kekal jauh di atas purata jangka panjang bank pusat pada 3.5%.

Buat masa ini adalah sama ada BOE mengurangkan kadar pada bulan Ogos atau September tetap menjadi persoalan.

Purata pertumbuhan gaji di UK tanpa bonus tetap tinggi pada 6% pada bulan Jun, walaupun terdapat tanda-tanda pelonggaran pasaran buruh. Pada mesyuarat terakhirnya pada bulan Mei, bank pusat berkata bacaan inflasi baru-baru ini adalah “menggalakkan,” tetapi peluang pengurangan kadar akan dinilai pada setiap mesyuarat berdasarkan data terkini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat