Ini Faktor Yang Mendorong USD/CAD Terus Lemah

271

Kelemahan US dolar membawa mata wang loonie ke paras tertinggi dua bulan pada hari Rabu, selain turut mendapat dorongan daripada harga minyak mentah yang meningkat lebih tinggi.

Kenyataan Pengerusi Federal Reserve (Fed) Jerome Powell mengenai pengurangan balance sheet tidak akan berlaku dalam masa terdekat, dilihat sebagai kurang hawkish dan tidak agresif untuk melakukan pengetatan.

Dalam pada itu, berbeza dengan data NFP AS yang kurang memberangsangkan, laporan pekerjaan Kanada pula sebaliknya dengan menunjukkan bacaan melebihi jangkaan pasaran pada bulan Disember.

Sementara itu, pengukuhan dalam pasaran tenaga terus memberi sokongan buat dolar Kanada, lebih-lebih lagi selepas dagangan minyak mentah dunia meningkat ke tahap tertinggi sejak November.

Ini kerana, ekonomi Kanada sangat bergantung kepada pasaran minyak mentah, di mana ia menyumbang kira-kira 11% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.

Pada awal sesi Eropah, dolar Kanada didagangkan kukuh pada sekitar harga 1.2550 berbanding US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat