Ini Jadi Pada Pasaran Minyak Menjelang Hujung Minggu!

1,880

Dagangan minyak mentah menuju penurunan mingguan pertama sejak pertengahan April berikutan prospek yang sangat tidak menentu dalam pertumbuhan global dan permintaan bahan api.

Minggu ini, pelabur menyaksikan tiga kenaikan kadar faedah dibuat oleh bank-bank pusat utama dunia yang telah mencetuskan kebimbangan terhadap risiko kemelesetan.

Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) juga memberi amaran bahawa kenaikan harga minyak dan ramalan ekonomi yang lemah, menyuramkan prospek terhadap permintaan bahan api global pada masa akan datang.

Sementara itu, pelabur kekal berwaspada terhadap kekurangan bekalan selepas Amerika Syarikat mengumumkan sekatan baharu ke atas Iran, sekali gus memudarkan peluang untuk kedua-dua negara memulihkan perjanjian nuklear 2015.

Ini menambahkan lagi kebimbangan mengenai kekurangan pengeluaran di kalangan anggota OPEC dan gangguan yang disebabkan oleh pergolakan di Libya serta perang Rusia di Ukraine.

Pada pembukaan sesi Eropah, niaga hadapan minyak mentah WTI Amerika Syarikat didagangkan stabil pada $117 setong, manakala dagangan Brent pula sedikit menokok pada $119 setong.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat