Ini Jangkaan Kesan PKP 3.0 Terhadap Ekonomi Malaysia

5,623

RHB Investment Bank Bhd menjangkakan impak Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 (PKP 3.0) adalah terhad dan mengekalkan unjuran Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 5.4% tahun ke tahun.

Menurut ketua ekonomi dan penyelidikan pasaran RHB, Dr. Sailesh K. Jha, kemampuan menyesuaikan diri pengguna Malaysia dan sektor luaran yang kukuh akan menjadi faktor pengimbangan.

“Selain itu, kemungkinan lanjutan bantuan oleh kerajaan tidak boleh diketepikan.

“Hasilnya, kami menjangkakan julat dagangan USD/ringgit akan naik sehingga paras 4.150-4.200.

“Kami mengekalkan pandangan bahawa USD/ringgit akan mencecah 4.220 menjelang suku kedua 2021 dan 4.300 pada suku pertama 2022,” katanya seperti dilaporkan oleh The Edge.

Tambah Jha, PKP 3.0 adalah rintangan sementara.

“Bagaimanapun, unjuran kasar dan pertumbuhan penggunaan swasta KDNK pada separuh kedua 2021 dijangka lebih sederhana berbanding penilaian kami sebelum ini,” ujar beliau.

Jelas Jha lagi, ekonomi Malaysia berada pada tahap pemulihan yang baik pada suku pertama 2021 dengan penggunaan swasta dan unjuran kasar KDNK naik sebanyak -4.1% dan 0.9%.

“Penyusutan unjuran kasar KDNK adalah disebabkan oleh perbelanjaan infrastruktur awam dan perbelanjaan penggunaan awam yang lemah seiring dengan import yang kukuh.

“Penggunaan swasta dan pelaburan KDNK meningkat pada suku pertama 2021.

“Oleh itu, jika PKP 3.0 tidak dilaksanakan, kita harus meningkatkan unjuran pertumbuhan KDNK 2021 daripada 5.4% kepada sekitar 6.0% berikutan perbelanjaan pengguna lebih tinggi daripada yang dijangkakan,” katanya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat